A+ A A-

Bosanski Novi: Održan koncert ilahija i kasida u Blagaju

U utorak, 10. jula 2012. godine, je pred više od 500 ljudi održan spektakularni koncert ilahija i kasida na platou kod džamije u Blagaj Japri. Organizator se maksimalno potrudio da prođe sve besprijekorno.

Prije svečanog početka koncerta ašere je proučio jedan od članova hora En-Nahl. Nakon ašera prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa islamske zajednice Bosanski Novi profesor Elvir ef. Vakufac. U svom govoru ef. Vakufac je rekao da se mi večeras nalazimo u sreći i tuzi, u sreći što je organizovan ovaj koncert, a u tuzi jer se sutra u Srebrenici ukopava 520 naše braće i sestara. On je pohvalio Emir ef. Nuhića i džematski odbor Blagaj na ideji i realizaciji ovog djela koji će se dugo pamtiti.

Nakon obraćanja  glavnog imama krenuli su nastupi horova. Prvi je nastupio hor En-Nahl Zenica, zatim hor El-Kuds Zenica i na kraju hor Medžlisa Islamske zajednice Bosanski Novi i hor mekteba Blagaj Japra.

pred-konc-bos-novi-07-2012

Nakon oficijelnog dijela programa prisutnima se obratio uvaženi dr. Izet Terzić profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću koji je u svom stilu nekoliko puta izmamio osmjehe prisutnih. On je predložio da ovaj koncert postane tradicija Blagaja, tako da u Bosni i Hercegovinu u dva Blagaja onom na jugu kod Mostara i ovom na sjeveru imamo dva velika okupljanja muslimana.

Naš estradni umjetnik Ibrahim Bajko Imširević na kraju je otpjevao pjesmu "Da te nije Alija" čime je i završena ova predivna noć kakvu odavno ne pamti Bosanski Novi.

Nakon akšam namaza u prostoriji mekteba upriličena je večera za goste, a članice Udruženja žena Blagaj poklonile su tortu Emir ef. Nuhiću koji je danas imao dvije radosti, radost zbog koncerta i radost zbog ploženog vozačkog ispita koji je danas položio.