A+ A A-

Posljednje predramazanske aktivnosti Medžlisa IZ Srebrenik

srebrenikProučen mevlud u džematu Lisovići povodom rođenja Muhammeda a.s.                     

Dana 30.06.2012. godine, subota, poslije podne namaza u džematu Lisovići, priređen je prigodan mevludski program u povodu rođenja Muhammeda a.s. Uvodnu riječ je imao mjesni imam Alija-ef Mehmedović, dok su mevludski program izvodili naši imami, Medžlis IZ-e Srebrenik. Glavni vaiz na ovoj svečanosti je bio imam džemata Kiseljak, Medžlis IZ-e Srebrenik   Ismet-ef Odobašić. Nadahnute rijeći upućene su prisutnima, kako treba slijediti put miljenika a.s. te na Njega kontinuirano donositi salavate. Molim Uzvišenog Allaha dž.š.da ukabuli ovaj ibadet i da nam u svim stvarima tokom naših kratkih života bude uzor naš poslanik Muhammed a.s.

Mevlud u džematu Tinja

U subotu, 07. Jula tekuće godine je nastavljeno sa obilježavanjem mevludskih svečanosti na području Medžlisa islamske zajednice Srebrenik, i to u džematu Tinja, gdje su, pred prepunom džamijom, imami MIZ-e Srebrenik proučili mevludski program po već ustaljenom rasporedu. Poslije mevludskog programa prisutnim se obratio Emir-ef Brašnjić, imam džemata C.Srebrenik, Medžlis IZ-e Srebrenik,  sa predavanjem na temu pripreme za Ramazan, namaz I namaz u džematu, njihove vrijednosti.

Mevlud povodom šljemenske Vakufske kuće u džematu Dedići

U Nedjelju, 08.07.2012. godine, nakon podne – namaza, u džematu Dedići proučen je tradicionalni mevludi šerif. Mevlud su proučili imami Medžlisa islamske zajednice Srebrenik, a gost predavač je bio  Muhamed-ef Mehmedović, imam džemata Hrvati Medžlis islamske zajednice Srebrenik.

Riječi dobrodošlice uputio je mjesni imam Mustafa-ef Kovač, poselamivši skup, zahvalivši se svim prisutnim što su došli i uveličali ovu svečanost. On je napomenuo povod današnjeg okupljanja i da su za manje od godinu dana sagradili imamsku kuću. Imami su svojim milozvučnim glasovima, odlomcima iz Kur'ana, mevludom i zikrullahom stvorili jedan ugodan ambijent, a nakon toga Muhamed-ef se obratio prisutnima. Upozorio je na probleme sa kojima se susreću današnji muslimani, razne poroke u ahiri zemanu. Upozorio je na značaj jedinstva muslimana.

Posljednje u nizu aktivnosti koje Medžlis IZ-e Srebrenik svake godine organizira jeste predramazanski koncert u susret Ramazanu. U organizaciji Medžlisa IZ-e Srebrenik i Hora “Zefir” i ove godine 17.07.2012.godine u SRC Sportska Dvorana u Srebreniku održat će se predramazanski koncert pod nazivom “NA KRILIMA RAMAZANA”, sa početkom u 20h.

Molimo Allaha da sve one koji na bilo koji način pomažu rad Medžlisa, učestvuju u aktivnostima i svojim zalaganjima doprinose da vjerski život na našem Medžlisu potpuno zaživi podari svaki hajr. Neka svim muslimanima Ramazan bude mjesec razonode, mjesec rahmeta i oprosta. Svim muslimanima Ramazan šerif mubarek olsun.

Damir-ef Babajić