Promo banner

A+ A A-

Sve spremno za otvaranje džamije u Memićima

dzamija-memici-centar-07-2012U protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu (1992.-1995.godina) u Memićima (Kalesija) je 14. septembra 1992.godine minirana i do temelja porušena džamija.

Nakon povratka u razrušene Memiće, Džematski odbor je brzo započeo pripreme za izgradnju nove džamije. Odabrana je lokacija u centru Memića, a 1998. godine započeta izgradnja velike monumentalne potkupolne džamije sa pratećim objektima.

Ovaj prelijepi objekat izgrađen je zahvaljujući učešću velikog broja džematlija, ali velike iznose su darovali prvenstveno Memićani zaposleni u inostranstvu, a prije svega oni iz Švicarske, od kojih su pojedinci uložili desetine hiljada maraka, a neki preko 100.000,00 KM.

Vrijednost dosadašnjih radova na džamiji i pratećim objektima je blizu milion maraka.

Džamija ima sopstveni bunar, abdesthanu, a u pratećem objektu je divanhana sa čajdžinicom i TV-om, maktebom, službenom prostorijom, prostorijom gdje džematlije prije i poslije namaza igraju stoni tenis.

Džamija i prateći objekat se zagrijavaju parnim grijanjem tokom cijele zime. Nedavno je ugrađeno šest klima, tako da postoje optimalni uslovi za namaz i druge vjerske sadržaje tokom čitave godine.

Ovoga proljeća uložena su velika sredstva na uređenju harema džamije i pri završetku su radovi na izgradnji velikog šadrvana, ispred ulaza džamije.

Memićka ljepotica će 15. jula 2012.godine biti otvorena i predata na upravljanje Islamskoj zajednici.

Vrijedni džematski odbor na čelu sa Husejnom Hadžićem svakodnevno radi sa svojim džematlijama na dočeku više hiljada vjernika ovoga kraja i cijele Bosne i Hercegovine.

Unutrašnjost džamije je bezprijekorno uređena. Prelijepi su: mihrab, mimber, ćurs, tepisi i lusteri.

Nakon svečanog otvaranja džamije, Džematskom odboru Džemata Memići Centar ostaje zadatak na što boljoj izgradnji džemata, okupljanju što većeg broja polaznika mektebske nastave i pokretanje drugih vjerskih sadržaja koje pruža ovaj objekat.

Svečanost otvaranja džamije počet će u subotu (14.7.2012.) poslije akšam namaza, učenjem mevluda.

Bosanska dijasporo, vjernici i drugi poštovaoci naše vjerske tradicije očekujemo Vas u nedjelju 15. jula 2012.godine u  džemat Memići Centar  na svečano otvaranje ove lijepe džamije.

Dobro nam došli..

Samir Halilović