A+ A A-

Ispravka netačnih navoda o Gazi Husrev-begovoj biblioteci

znak-iz-izdArhitekta Kenan Šahović je u Oslobođenju, 06.07.2012. godine, izjavio da je država Katar uplatila donaciju za treću i završnu fazu izgradnje Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu. Imajući u vidu da izjava arhitekte Kenana Šahovića ne odgovara činjeničnom stanju, Rijaset Islamske zajednice obavještava javnost o sljedećim činjenicama.

Nije tačna informacija da je država Katar uplatila sredstva za treću fazu izgradnje Gazi Husrev-begove biblioteke kako se to može naslutiti iz spomenute izjave. Ambasada države Katar je 21.11.2011. godine obavijestila Rijaset Islamske zajednice da je država Katar odobrila sredstva u iznosu od 3.355.000 US dolara za treću fazu izgradnje Gazi Husrev-begove biblioteke koja podrazumijeva nabavku kompletne opreme.

Ambasada države Katar  25.05.2012. g. dala je Rijasetu precizne instrukcije kako će provesti tender za nabavku opreme za Gazi Husrev-begovu biblioteku. Istim aktom utvrđeni su uvjeti pod kojima će biti transferiran avans u iznosu od 50%. Postupajući po instrukcijama države Katar, Komisija Rijaseta je provela tenderske aktivnosti, izabrala opremu te predložila Rijasetu da zaključi ugovor sa firmom Unigradnja d.d. Sarajevo, kao dosadašnjim generalnim izvođačem radova na Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Kompletan materijal ponuda i ugovor dostavljen je državi Katar. Dana 04.07.2012. g. Ambasada države Katar je obavijestila Rijaset IZ da tehnički odjel Ministarstva vanjskih poslova Katara traži da bankovna garancija koju je izdala Privredna banka d.d. Sarajevo u ime firme Unigradnja d.d. Sarajevo na iznos od 2.522.500 KM treba da glasi na ime Ambasade Katara u Sarajevu, a ne na Rijaset IZ. Po prijemu ovog akta pokrenut je postupak da se ispoštuje zahtjev Ministarstva vanjskih poslova Katara kako bi mogla biti otklonjena i ova prepreka za dostavu avansa čime bi otpočeli poslovi na nabavci opreme za Gazi Husrev-begovu biblioteku kao posljednje i završne faze u njenoj izgradnji.

Izgradnja Gazi Husrev-begove biblioteke donacijom države Katar počela je 2003. godine i odvijala se u tri faze: prva se sastojala od građevinsko-betonskih, druga od zanatskih i instalaterskih radova a treću fazu čini opremanje Gazi Husrev-begove biblioteke. 

Služba za odnose s javnošću Rijaseta