A+ A A-

Obilježana noć Lejletu-l-berat u Detroitu

Islamski Centar ”Gazi Husrev-beg” iz Detroita, koristi svaku raspoloživu priliku da svojim džematlijama ponudi nove sadržaje vjerskog rada i okupljanja.

     Tako je bilo i protekle srijede kada je, prigodnim programom, obilježena 15. noċ mjeseca šabana, odnosno Lejletu-l-berat. U prelijepom ambijentu i pred velikim brojem džematlija,  prvo je proučen tevhid i šerif za sve žrtve genocida  u Bosni i Hercegovini, a zatim mevlud- i šerif.

fejlem-salkic

Imam džemata Fejlem ef. Salkiċ je održao vazu-nasihat u kome je opisao značaj i vrijednost Lejletu-l-berata, istakavši da je to najvažnija noċ poslije Lejletu-l-kadra u islamskom kalendaru.To je noċ sudbine,noċ otkupa, noċ oprosta,noċ obznane. Učesnici u programu su bili Hilmija Hot, Ajlin Hot, a sve prisutne je oduševio polaznik mektebske nastave Adnan Hot, proučivši sure Mulk i Rahman.

   Džematlije i Bošnjaci iz šire regije Detroita i države Michigan su, nakon vjerskog programa, imali priliku da vide obnovljenu džamiju. Uz ranije opravke vodovodnog sistema, ovaj put je preuređena velika soba na spratu koja sada pruža više prostora za održavanje džematskih skupština i ramazanskih iftara. Uz to, stvoreni su uslovi za otvaranje biblioteke u kojoj ċe svim muslimanima iz Detroita biti dostupna islamska literatura a našim džematlijama i ona pisana na bosanskom jeziku.