A+ A A-

Izbori za dostojanstvo Bošnjaka, Bosne i Hercegovine i Amerike

reisu-l-ulema-izd-3Autor: Esad Krcić

U sabahskom vaktu nazvali smo uvaženog Reisu-l-ulemu IZ u BiH, jer je tada najbolja prilika kada ga možemo otrgnuti od svakodnevnih obaveza, te da bar na kratko porazgovaramo o pitanjima koja nas tište u domovini i dijaspori. Bez sumnje da je Reisu-l-ulema danas najkompetentnija ličnost u BiH koja može govoriti o Bošnjacima u BiH i dijaspori, što je i ključni razlog zašto smo se obratili upravo njemu, tražeći ovog puta odgovore na pitanja o genocidu u BiH, Međunarodnom sudu pravde i Tribunalu, presudama i međupresudama... te registraciji za izbore u Srebrenici, kao i za stav vezano za reizbor Kongresmena Rep. Russ Carnahan iz St. Louisa, koji slovi za jednog od najvećih prijatelja BiH…

Bošnjaci.Net: Uvaženi Reisefendija, unotač presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala, kao i Suda BiH, godinama već traje kampanja negiranja genocida u Srebrenici i drugim gradovima u BiH. S druge strane, promjenom izbornog zakona uvukao se strah među preživjele žrtve genocida da bi taj grad nakon planetarnog zločina mogao lahko doći u ruke Karadžićevih i Mladećivih nasljednika i negatora genocida.

REISU-L-ULEMA: Tačno je ustanovio Međunarodni sud pravde i Tribunal u Hagu da se Srebrenici dogodio genocid. Time je jasno da se genocid nije mogao dogoditi slučajno i usput, već je morao biti planiran, pripreman, organiziran, naređen i naposljetku izveden. Taj podatak da je nad Bošnjacima u Srebrenici, ali i ne samo u Srebrenici, izveden genocid, nas obavezuje, znači ovu generaciju, da ne ostavljamo nikakve dugove koji će naši potomci morati plaćati ponovo genocidom. Ono što nas najviše uznemirava je negacija genocida, kojom oni koji negiraju genocid pokazuju da su spremni ponovo počiniti genocid nad našim narodom. Mi toga moramo biti svjesni, kao što su Jevreji svjesni da opasnost o holokausta nije prestala dok god ima onih koji šire antisemitizam u svijetu.

Pitanje genocida, i u ovom slučaju registracije u Srebrenici, nije samo pitanje Srebreničana, nego je pitanje biti ili ne biti za naš narod. Ako mi dozvolimo da se posljedice genocida nagrade tako što se neće Bošnjaci vratiti, što će načelnik općine biti neko ko će negirati genocid, a sve nam to ukazuje da je upravo moguće, onda u tom slučaju će biti dokaz mnogima u svijetu da se genocid protiv jednog naroda isplati.

Odgovornost Bošnjaka i Bošnjakinja pred svojim narodom ali i pred svijetom

Bošnjaci.Net: Kakva je onda odgovornost Bošnjaka i uopće svijeta?

REISU-L-ULEMA: Naša odgovornost nije samo lokalna, nego je ona univerzalna. Na pitanju Srebrenice se pokazuje da li će u svijetu vladati genocid i progenocidna logika i oni koji počine genocid, odnosno zločin protiv čovječnosti, ili će vladati istina i pravda, i da neće pobjeći nekažnjeno. U tom smislu, svaki Bošnjak i Bošnjakinja ma gdje bili, u Americi ili Bosni, snose odgovornost, pojedinačno i kolektivno, posebno pred svojim narodom ali i pred svijetom.

Mi smo do sada prozivali svijet, ali sa pravom, time mislim u ovom konkretnom slučaju i svijet ima pravo da nas proziva ako se mi prema toj činjenici genocida odnosimo neodgovorno i uradimo ono što se ne smije uraditi.

Izabrati načelnika Srebrenice koji neće negirati genocid

Bošnjaci.Net: Zašto je za Bošnjake važna kampanja registriranja i prijavljivanja boravišta u Srebrenici?

REISU-L-ULEMA: Zato smatram važnim vratiti se, registrirati se i prijaviti u Srebrenici, i izabrati načelnika koji neće negirati genocid i tražiti satisfakcije za žrtve genocida u Srebrenici. Mi za taj projekat moramo dobiti podršku od međunarodne zajednice. Jer je međunarodna zajednica još uvijek integralni dio bosanske sudbine i garant pravičnog ishoda mira u Bosni i Hercegovini.

Bošnjaci.Net: Kako gledate na odnos Europe ali i američke Vlade prema Srebrenici i uopće BiH?

REISU-L-ULEMA: Ja moram pohvaliti posebno američku Vladu i američki odnos prema Srebrenici, koji je, po mom mišljenju, mnogo jasniji i snažniji od Europe. Ipak, treba kazati da je Parlament Europe donio Rezoliciju kojom se 11. juli proglašava Danom sjećanja na genocid, upravo zbog genocida u Srebrenici. Dakle i Europa počinje polahko shvatati da Srebrenica ne smije ostati sama. Također na Srebrenici buduće generacije trebaju da se uče, ne samo da obilježavamo 11. juli kao Dan genocida, nego da to mora ući u školske programe da je nad Bošnjacima u srcu Europe počinjen genocid u Srebrenici i naravno drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.

Uložena žalba

Bošnjaci.Net: Šokirana je javnost da je zločinac Radovan Karadžić međupresudom Pretresnog vijeća pod predsjedavanjem sudije O-GonKwona, oslobođen odgovornosti za genocid u sedam općina u BiH, dok je u slučaju zločinca Miloševića, Sudsko vijeće na čelu sa sudijom Meyem, međupresudom dokazalo da Milošević i Karadžić sa bosansko-srpskim rukovodstvom snose potpunu odgovornost za genocid u općinama BiH. Molimo vas za vaše mišljenje.

REISU-L-ULEMA: Naravno da je to u suprotnosti sa zdravim razumom i sa činjenicama koje postoje na terenu, ali ne treba zaboraviti da brojne dobro plaćene srpske organizacije vrše lobiranje i pokušavaju kupiti mnoge važne ljude, da bi time omalovažili i umanjili kazne koje ih slijede zbog genocida. Ja imam informaciju da je Serge Brammertz, glavni tužioc Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, uložio žalbu na takvu mogućnost oslobađanja Karadžića odgovornosti za genocid u sedam općina u BiH. Ovo će potrajati kroz dalju sudsku debatu u ovom predmetu. Ja mislim da trenutna presuda nižeg stepena može biti korisna za konačnu odluku, jer će se kroz debatu sada saznati o tome, kako je došlo do jednog takvog oslobađanja i da će vjerovatno otkriti korumpiranost nekih sudija u Haagu koji nisu mogli odoliti ponudama i pritisku koji im stužu iz Beogradu i uopće od srpske politike.

Amerika je naš prijatelj

Bošnjaci.Net: Spomenuli ste odnos Europe prema genocidu nad Bošnjacima u BiH, izuzimajući Europski parlament koji je izglasao Rezoluciju o 11. julu - Danu sjećanja na genocid. Na drugoj strani imamo Sjedinjene Američke Države, čije su institucije na desetogodišnjici genocida u Srebrenici izglasale su Rezoluciju u Kongresu...

REISU-L-ULEMA: Generalno, Amerika je naš prijatelj, i Amerika ima najbolje razumijevanje za sve ono što se dogodilo u Bosni i Hercegovini. Na posljetku, u Americi žive Bošnjaci koji Ameriku prihvataju kao svoj dom, ne zaboravljajući svoje porijeklo. Amerika je organizirala proces Daytonskog mirovnog sporazuma. Kao što vidite, taj sporazum nije savršen, ali je onog momenta zaustavio rat i nije omogućio da se BiH razbije. Ja se nadam da će morati doći do revizije i obnove Daytonskog sporazuma, koji će omogućiti da Bosna i Hercegovina funkcionira kao demokratska država u kojoj neće biti, kako se ovdje znaju našaliti, više ministara nego građana. Siguran sam da će naši Bošnjaci u Americi sve više imati mogućnosti uticaja i organizacijske sposobnosti da pomognu Americi da u Bosni ostvare pravičan i trajan mir, i da naša domovina bude funkcionalna demokratska država.

U St. Louisu glasati za Kongresmena Rep. Russ Carnahana

Bošnjaci.Net: U SAD-u je u toku predizborna kampanja za Kongres; jedan od velikih prijatelja BiH je Kongresmen Rep. Russ Carnahan, o kome bi nam trebalo jako puno prostora da napišemo o svemu što je kroz Kongres i druge američke institucije uradio za Bosnu i Hercegovinu. Kako da se Bošnjaci, američki državljani, oduže svojim prijateljima?

REISU-L-ULEMA: Bošnjaci u dijaspori, posebno na područuje Amerike i Kanade, treba da vode računa o prijateljima naše domovine BiH i prijateljima našeg naroda. Ona zvanična politička Bosna i Hercegovina im za to rijetko kaže hvala. Ali za njihov rad i ogroman učinak za BiH, obavezuje nas da se maksimalno anagažiraju među Bošnjacima i drugim američkim državljanima, da svojim glasom podržimo njihov izbor i reizbor za Kongres ili Senat. Ovdje podvlačim - posebno kada je u pitanju kongresmen Rep. Russ Carnahan. Zato ovom prilikom apeliram na sve Bošnjake u St. Louisu i Missuriju da se registriraju za izbore i daju svoj glas ovom velikom prijatelju naše domovine. Njegove zasluge su mnogobrojne. Najzad, Kongresmen Carnahan je doživio i spoznao Bosnu i Bošnjake od Srebrenice do Sarajeva, od St. Louisa do Washingtona, i to ga čini jedinstvenim kandidatom za Američki kongres.

Sva prijateljstva imaju svoje uspone i testove. Ovo je test lojalnosti i zajedničke vizije za dostojanstvenu budućnost. Ovo je izbor koji je racionalno koristan i moralno ispravan. Ovo je momenat političkog sazrijevanja Bošnjaka i razvijanja senzibiliteta za politički opstanak i učinak. Ovo je glas za bosansko-američko prijateljstvo i dijalog.

Moramo konačno prihvatiti činjenicu da se bošnjačko dostojansvo brani i u Bosni, ali i u Americi; borba za Srebrenicu ima svoje zašto, isto što i borba u St. Louisu. Ova dva grada su povezana jednom jakom sponom i izuzetno su važni za Bošnjake. U Srebrenici je počinjen dobro isplanirani genocid, dok je St. Louis u tom tragičnom momentu otvorio domaćinska vrata za preživjele žrtve genocida Srebrenice i drugih gradova u BiH. Kongresmen Carnahan dobro zna ko je naselio St. Louis, zato se maksimalno posvetio da se istina o BiH, o Srebrenici, o genocidu, čuje, zna i pamti. Zato Bošnjaci posebno trebaju znati da je glas za Kongresmena Carnahana ustvari otvoreni glas za Bosnu i Hercegovinu!

Bilo koja pobjeda u Bosni koja predstavlja poraz u Americi nije kompletna. Stoga moramo biti spremni da razmišljamo i djelujemo sistematski, strateški i što je najvažnije - dugoročno. Nema više ostavljanja dugova budućim generacijama. Ovo je vrijeme za našu konaču moralnu, duhovnu i egzistencijalnu solvenciju.

Bošnjaci moraju prihvatiti odgovornost za svoju sudbinu i konačno početi birati vodstvo koje radi u njihovom interesu i države BiH, ali i u interesu univerzalnih moralni vrijednosti čovječanstva. Stoga - hrabro naprijed i jasno svojim glasovim odredite svoju sudbinu. U St. Louisu se borite da Kongresmen Carnahan pobijedi, jer pobjeda ovog iskrenog prijatelja BiH će biti i pobjeda svih Bošnjaka.

(www.bosnjaci.ba)