Promo banner

A+ A A-

Hatme u džematu Puhalo, MIZ Bosanska Dubica

U četvrtak, 28. juna 2012. godine, i pored visokih temperatura, Puhalska džamija u Bosanskoj Dubici bila je mala, da bi primila mnogobrojne džematlije, roditelje, prijatelje, komšije polaznika mektebske nastave, koji su uspješno završili hatmu (Hata Krivdić, Emina Krivdić, Selma Spahić, Selvedin Gaši, Samir Gaši i Haris Gaši).

hatme-b.dubica1

Ovu zaista veliku svečanost za džemat Puhalo, imama prof. h. Safet ef. Beganovića i ostale imame Medžlisa IZ-ce Bosanska Dubica, muteveliju, predsjednika medžlisa h. Omera Veladžića, uveličalo je i prisustvo, uvijek dragih i dobrodošlih gosta: prof. h. Edhem ef. Čamdžića, muftije; prof. h. Ermin ef. Vučkića, gl. imama medžlisa IZ-ce Ključ i Muhedina Spahića, sekretara Muftijstva banjalučkog.

hatme-b.dubica4

Cjelokupna manifestacija, počela je učenjem kratkog odlomka iz Kur'ana Fikret ef. Delića, zatim se prof. h. Safet ef. Beganović kratko obratio, izrazivši dobrodošlicu svim prisutnima i naglasio da su polaznici mektebske nastave, koji danas završavaju hatmu buduće, ako Bog da, plemenite džematlije, koji će raditi za dobrobit džemata. Oni su naša nada za našu budućnost, kroz razne segmente života.

Poslije se pristupilo polaganju hatme, i taj najsvečaniji dio, vodio je predsjednik VP komisije Muftijstva prof. h. Ermin ef. Vučkića.

hatme-b.dubica2

Nakon uspješno položenih hatmi, prisutnima se obratio i muftija banjalučki, koji je, između ostaloga govorio o važnosti mekteba i mektebske nastave s osvrtom na ulogu mekteba za našu bolju budućnost, istakavši da smo mi svi danas ponosni što se u Bosanskoj Dubici ovako lijepo uči Kur'an, ovako lijepo odgovara na postavljena pitanja, na čemu je čestitao, prije svega djeci, koja su završila hatmu i njihovim roditeljima, imamima, muteveliji, predsjedniku medžlisa i svim džematlijama.

hatme-b.dubica3

Manifestacije je završena učenjem kratkog odlomka iz Kur'ana Anel ef. Zahirovića, a muftija je proučio dovu.

Nakon čestitanja, polaznicima mektebske nastave, koji su završili hatmu, uručeni su mnogobrojni pokloni ispred džemata, medžlisa, muftijstva i od strane ostalih džematlija.

            Muhedin Spahić