A+ A A-

Legalizira li Haški tribunal genocid?

srebrenica-genocid

Udruženje "Žena žrtva rata": "Današnjom odlukom legalizovan genocid izvršen tokom 1992."

Pretresno vijeće Haškog tribunala današnjom odlukom je legalizovalo genocid izvršen tokom 1992. godine nad nesrpskim stanovništvom, saopćeno je iz Udruženja "Žena žrtva rata".

"Međunarodna zajednica i Haški tribunal, kukavički su poklekli pred najvećem krvnikom Balkana Radovanom Karadžićem. Današnja odluka je vjetar u leđa itekako živućoj kontinuiranoj velikosrpskoj politici skovanoj u Beogradu, širenoj po BiH i izgleda, prećutno odobrenoj u međunarodnim krugovima", navodi se u saopćenju.

Ističe se da ta ista međunarodna zajednica nije spriječila genocid i agresiju '92., "pustila je da nad nesrpskim stanovništvom posebno Bošnjačkim izvrše genocid i danas su ga legalizovali".

"Ovakvom odlukom, porodice žrtava i svi koji su preživjeli golgotu i strahote zločina genocida tokom 1992. godine, izdane su po drugi put, ali, ovoga puta zauvijek".

Tribunal u Hagu i svi predstavnici međunarodne zajednice itekako dobro znaju da je genocid u Srebrenici u julu 1995. godine bio samo veliko krvavo finale već viđenog i izvršenog genocida u Višegradu, Foči, Prijedoru, Zvorniku, Brčkom, Vlasenici, Sanskom Mostu i drugim mjestima, koja su potpuno etnički očišćena progonom i masovnim ubistvima“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je međunarodna zajednica izbjegavala dugo vremena zločin agresije i genocida u Srebrenici nazvati pravim imenom, „jer bi to priznanje značilo minimum njenog angažmana, koji bi podrazumijevao neku intervenciju, što je svijet, sad nam je jasno, želio izbjeći“.

"Mi istinu odavno znamo. Poslije toliko godina strpljivog čekanja da pravda bude zadovoljena suđenjem onima koji su najodgovorniji, nemamo više čemu da se nadamo. Možemo samo da se bojimo za budućnost naše djece i unučadi".

"Jer, čim jedan genocid počne da se zaboravlja, istog trenutka počinje drugi. Presuda za genocid 1992. godine bila bi neoboriv pravni, sudski pečat o genocidnoj namjeri realiziranoj u proljeće i ljeto 1992. godine nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH“, navodi se u saopćenju. (Fena)

Amir Ahmić: Odluka u slučaju "Karadžić" je sramotna

Bošnjački oficir za vezu s Haškim tribunalom Amir Ahmić kazao je u ekskluzivnom razgovoru za agenciju Anadolija (AA) da je sramna današnja odluka Sudskog vijeća Haškog tribunala da nema dovoljno dokaza da su srpske snage pod vodstvom Radovana Karadžića izvršile genocid u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.

"Ovo je sramota i Haškog tribunala i njegovog osnivača. Čekali smo 17 godina Karadžića da bi nam sudija O-Gon Kvon sve to tek sada rekao. To je sramota", izjavio je Ahmić za AA.

Podsjetio je da Haško tužilaštvo od svog osnutka dokazuje genocid u BiH koji se desio nad Bošnjacima i Hrvatima.

"Optužnica protiv Karadžića i Ratka Mladića je podignuta 1995. godine. Sada smo dočekali trenutak da nam korejski sudac i kompanija kažu da ta optužnica uopće nije imala temelja!? Dozvolilo se da se kaže kako Karadžić nije počinio genocid!
Dakle, čekali smo jedno sudsko vijeće da bi nam, na sredini postupka, kazalo da je optužnica podignuta protiv Karadžića neutemeljena i da nema dokaza za genocid!? Čekali su 17 godina da nam kažu tu sramotu i to danas u sudnici Haškog tribunala. Haško tužilaštvo mora se žaliti i pokušati da ovo promijeni. U slučaju da se ne promijeni ovakav stav, onda je iluzorno očekivati išta u slučaju "Mladić" gdje se optužnica odnosi na genocid u istim općinama kao u slučaju Karadžića", smatra Ahmić.

Tvrdi da ne može govoriti o političkim utjecajima u ovom slučaju, ali ističe da
postoji kontinuitet negiranja genocida nad Bošnjacima iz krugova međunarodne zajednice.

"Taj kontinuitet je bio prepoznatljiv i u toku agresije na BiH i prilikom sklapanja Dejtonskog sporazuma, pa i ovih dana. Ovo što se dešava preko međunarodnih sudova, sudova Ujedinjenih naroda (UN), kao što su Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY), samo je finalizacija jednog kontinuiteta negiranja genocida nad Bošnjacima kroz presude Haškog tribunala. Slično se desilo u tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid, kao i u nekoliko drugih presuda. Ponavljam, kontinuitet jedne politike završio je na način da nam je sudija Korejanac rekao da je optužnica koja je podignuta 1995. godine - iluzorna", naglašava Ahmić.

Sve ovo, napominje Ahmić, podsjeća na politiku najvećeg dijela međunarodne zajednice. Ne čudi, jer je ona projicirana upravo kroz organe UN-a-.

"Očekivali smo da će Tribunal ispraviti te greške iz prošlosti i ranijih presuda, te dozvoliti da se proces protiv Karadžića dovede do kraja. Šta smo radili 17 godina!? Nadali se da možemo nešto dokazati. Od toga nema ništa, rekao nam je Kvon. Ako Tužilaštvo žalbom ne vrati ovu stvar na početak, iluzorno je bilo šta očekivati od slučaja "Mladić". Mislim da se ova stvar, kada je u pitanju genocid u BiH, nažalost, privodi kraju", podvukao je Ahmić.

Na pitanje da li očekuje žalbu Haškog tribunala, Ahmić je pojasnio da se žalba može uputiti na svaku odluku Sudskog vijeća.

"Istina, u Historiji tribunala nikada se nije desilo da se nakon takozvane međupresude, u sredini postupka, podnosi žalba. Ali, se nikada nije desilo da je Sudsko vijeće uradilo ovakvo nešto. Nešto slično desilo se u slučaju "Jelisić", ali je Žalbeno vijeće kasnije zaključilo da je Sudsko vijeće napravilo grešku. Naravno, tad samo, 1998. godine, izgubili presudu za genocid upravo zbog stava da za njega nema dokaza. Rečeno je da je napravljena greška, ali slučaj nisu vratili na ponovni postupak. Sad nam se slična stvar desila", odlučno kaže Ahmić.

Pretresno vijeće Haškog tribunala djelomično je danas prihvatilo Karadžićev zahtjev po pravilu 98 bis i donijelo oslobađajuću presudu po tački 1. optužnice, koja je bivšeg predsjednika Republike Srpske teretila za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina. Drugi zahtjevi optuženog su odbijeni, tako da Karadžiću ostaje da izvodi svoje dokaze po ostalih 10 tačaka optužnice, uključujući i onu koja ga tereti za genocid u Srebrenici.

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada

Uvreda za žrtve genocida u Bosni i Hercegovini

Smatrajući političku Odluku Sudskog vijeća Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju da nema dovoljno dokaza da su srpske snage pod vodstvom Radovana Karadžića izvršile genocid u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik uvredom za žrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, Institut za istraživanje genocida Kanada podsjeća Sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i svjetsku javnost da mnogobrojni svjetski relevantni naučno istraživački izvori različite provenijencije pouzdano ukazuju da je na Republiku Bosnu i Hercegovinu  izvršena klasična oružana agresija, odnosno zločin protiv mira i sigurnosti čovječanstva, što je po osnovnom shvatanju i definiciji međunarodni oružani sukob i na okupiranim teritorijama nezavisne i univerzalno priznate Republike Bosne i Hercegovine, članice Ujedinjenih Nacija, kao i u gradovima u opsadi, nad njenim građanima je izvršen najteži zločin - zločin genocida.

Institut za istraživanje genocida Kanada informiše svjetsku javnost da nije istina da nije bilo dovoljno dokaza za genocid u navedenim mjestima. Sasvim dovoljno je podsjetiti se tužbe protiv Slobodana Miloševića u kojoj se sasvim jasno nalaze dokazi.

Ova politička Odluka će imati nesagledive, negativne posljedice za proces demokratizacije, mira i pomirenja u regionu. Ona još više umanjuje već poljuljani kredibiltet Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Imajući u vidu sve intezivnije osporavanje zločina agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, što može imati negativne implikacije kako za mir i pomirenje u Bosni i Hercegovini, tako i za pravdu i istinu o zločinima uopšte u svijetu, Institut za istraživanje genocida Kanada je počeo sa objavljivanjem serijala pod nazivom: „Da se ne zaboravi“, koji argumentovano na bazi činjenica više naučno istraživačkih institucija informiše svjetsku javnost o zločinima genocida u Bosni i Hercegovini u 15 gradova pod opsadom.

S obzirom na pojačanu egzistencijalnu opasnost  za bošnjački narod, oličenu u  sistematskom negiranju zločina agresije i genocida postaje neophodno da se objavi formiranje posebne Međunarodne operativne grupe za prevenciju genocida u sastavu Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada. Rad na ovome izuzetno važnom zadatku je pri kraju. Operativna grupa za prevencija genocida će imati isključivu svrhu ispostave i širenja neopozivih, dokazanih, javnih činjenica da je priroda i karakter progona Bošnjaka u period od 1992 do 1995 sa kulminacijom genocida u Srebrenici, imala jednak karakter na cijeloj teritoriji Bosne i Herecegovine, koja je bila izložena direktnoj kontroli političkog režima Radovana Karadžića i njegovih poltičkih, vojnih I policijskih snaga. Operativna grupa za prevenciju genocida će nastojati dokazati da su srpske političke, vojne i policijske snage operirale kao intergralni dio sistematske politike, samoproglašenog, na osnovu rezultata agresije i genocida produkovanog entiteta Rublike srpske pod vodstvom Radovana Karadžića; entiteta koji je kasnije nepravedno i uvredljivo za žrtve proglašen kao puni partner Dejtonskog mirovnog sporazuma i kao takav postao legalni sljedbenik svojih predhodnika od ratnog vremena. Činjenice će pokazati da nakane i akcije pod vodstvom Republike srpske će morati biti kažnjene i osuđene zakonom, i da će duboke i trajne ozljede počinjene nad Bošnjacima diljem cijele Bosne i Hercegovine biti zvane svojim pravim imenom, Genocid.

Institut za istraživanje genocida Kanada neće dopustiti da počinitelji genocida u Bosni i Hercegovini budu nagrađeni. Mi ne smijemo ostaviti naše potomstvo u strahu od ponovnog genocida.

Bezbrojni su svjetski dokumenti u korist žrtve agresije i genocida, u korist države Bosne i Hercegovine i njenih građana, što je uglavnom zasluga dijaspore. Institut za istraživanje genocida Kanada poziva bošnjačke političare da te svjetske dokumente pretoće u zahtijev za anuliranje svih rezulatata agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, uključujući i genocidni, manji entitet. Poruka bošnjačkim političarima – ne pristanite da genocidni entitet nastavi put prema legalizaciji, ne pristanite na uništenje države Bosne i Hercegovine. Dijaspora je uradila svoje. Na red su došli bošnjački političari, koji ne smiju pristati na podjelu državne imovine, niti na etnički popis stanovništva, što uknjižava genocid. 

Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada