A+ A A-

Obrezivanje djece ne može biti krivično djelo


logo-igbdViši državni sud (Landgericht) u njemačkom gradu Koln-u je jučer donio skandaloznu presudu po kojoj je obrezivanje (sunećenje) djece principijelno okarakterisano kao krivično djelo nanošenja tjelesnih povreda.

U presudi sudsko vijeće navodi kako se "na dječijem tijelu kroz obrezivanje trajno i nepovratno vrši promjena. Ta promjena je suprotna interesu dijeteta da kasnije samoodgovorno donese odluku o svojoj vjerskoj pripadnosti".

Dalje se u sudskoj presudi navodi da pravo odgoja roditelja nije ugroženo, ako roditelji

moraju čekati punoljetstvo dijeteta i njegovu samovoljnu odluku da odluči "dali želi da se

opredijeli za obrezivanje kao vidljiv znak pripadnosti Islamu". Obrezivanje dijeteta će se stoga tretirati kao krivično djelo iako su roditelji saglasni sa zahvatom.

U pomenutom slučaju je obrezivanje dijeteta izveo po želji roditelja jedan ljekar iz Koln-a.

Dva dana nakon sunećenja je došlo do krvarenja, nakon čega se majka dijeteta uputila u centar urgentne medicine.

Okružno tužilaštvo grada Koln-a je nakon saznanja za taj slučaj podiglo optužnicu protiv ljekara. U prvoj instanci pred okružnim sudom je ljekar oslobođen optužbi.

Muslimanske i jevrejske krovne organizacije u Njemačkoj su u oštroj formi kritikovali presudu višeg državnog suda. Nije izostala i neobično jasna kritika visokih službenika katoličke i evangelističke crkve u Njemačkoj.

"Muslimani se zabrinuto pitaju, dali će ubuduće moći sprovoditi svoje vjerske obaveze

u Njemačkoj. Ipak čvrsto vjerujemo u ustavom zagarantovano pravo slobode ispoljavanja vjere i roditeljskog prava odgoja dijeteta. Stoga smo ubijeđeni da će se u budućoj pravosudnoj praksi u apsolutnoj mjeri relativizirati ova pravna procjena višeg državnog suda u Koln-u“, navodi se u saopćenju predsjednika Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

(http://www.igbd.eu)