A+ A A-

Opstrukcije prilikom vađenja dokumenata u Zvorniku

zvornik-izdUdruženje građana povratnika opštine Zvornik oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem ukazuje na opstrukcije prilikom vađenja ličnih dokumenata u ovoj općini. U saopćenju se kaže:

-Najave da su kapaciteti koje CIPS kancelarija i MUP Republike Srpske imaju u ovom gradu dovoljni da odgovore zahtjevima Bošnjaka, već na samom početku su se pokazale kao netačne. Također, već prvi pokušaji da se izvrši preregistracija pokazuju da su građani Zvornika, ali i drugih gradova u Republici Srpskoj izloženi otvorenom kršenju osnovnih ljudskih prava definiranih zakonima BiH, te da se provodi otvorena i sistemska opstrukcija preregistracije za oktobarske opštinske izbore.

Prema riječima, povratnika u Zvornik, današnji pokušaj da dobije ličnu kartu pokazao je da se Bošnjacima traže određeni dokumenti koji nisu predviđeni zakonom. Posljednjih dana se moglo primijetiti da se isti dokumenti ne traže od Srba koji žele predati zahtjev za lična dokumenta. Pri podnošenju prijava za ličnu kartu, opštine Zvornik Policijska uprava Zvornika vrši provjeru, da li su prijavljeni na određenoj adresi, što nije praksa kod građana koji nisu iz reda Bošnjaka. Bošnjaci su izloženi svim malverizacijama, te stalnim opstrukcijama, kao što je često padanje sistemam, nedostatak određenih dokumenata, a koji nisu ni potrebni pri vađernju lične karte, te konstantno šetanje Bošnjaka od šaltera do šaltera, te razna propitivanja zašto vade lična dokumenta, a sve s ciljem da bi zainteresirani građani koji žele izvršiti preregistarciju izgubili volju i odustali od preregistracije. Ova pojava ne dešava se samo u opštini Zvornik, nego slične opstrukcije se vrše i u Srebrenici, Bratuncu i ostalim gradovima u Podrinju.

Udruženje građana povratnika Opštine Zvornik, poziva CIPS i MUP RS da maksimalno budu otvoreni za sardanju, te da svima koji žele izvršite preregistarciju, obezbjede da bez problema mogu to da obave u gradu, odnosno opštini u kojoj su nastanjeni i u kojoj se žele prijaviti.Ukoliko se građani budu i dalje žalili, te ukoliko budu opstrukcije prilikom promjene ličnih dokumenata, UGP Zvornika, će apelovati putem svih instanci da se to spriječi.