A+ A A-

“Cvijet Srebrenice” plagijat idejnog i autorskog rješenja „Gračaničkog keranja“

Sarajevski filigran Mensur Bektić grubo je plagirao ideju i rješenje cvjetića Srebrenice, idejno i autorsko djelo Udruženja žena „Gračaničko keranje“.

isprava-o-zastiti-djela1

Azemina Ahmedbegović predsjednica Udruženja žena „Gračaničko keranje“ ističe da je Bektić povrijedio njihova autorska prava i ukrao im ideju koju su kao Udruženje zaštitili. Ona za Rijasetov web portal www.rijaset.ba kaže da je razgovarala s Mensurom Bektićem i upozoravala ga na autorsku krađu, međutim on je odbio da odustane od pretakanja njihove ideje u srebro i samo je tražio njihovu podršku. Ahmedbegović naglašava da je gračaničko udruženje zaštitilo idejno rješenje cvijetića Srebrenice i da je kontaktiralo advokata vezano za zaštitu od krađe svoga intelektualnog vlasništva. Ona podsjeća da je veliki broj žena uključen u vezenje cvjetića i da to predstavlja ručni rad, dok udruženje žena, koje je nosilac autorskih imovinskih prava, pomaže ovaj rad i vrši distribuciju na potpuno nekomercijalnoj osnovi.

Udruženja žena "Gračaničko keranje" 01. jula 2011. godine, zajedno sa udruženjima „Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa", i „Žene Podrinja", organiziralo je u simboličnih pet minuta do dvanaest na Trgu djece Sarajeva podjelu cvjetića građanima Sarajeva, kao simbol trajnog sjećanja na žrtve srebreničkog genocida iz jula 1995. godine. Tada je podjela cvjetića organizirana u isto vrijeme u Tuzli, Zenici, Gračanici, Zagrebu, Ljubljani, Novom Pazaru a dio je podijeljen i u Srebrenici. Podjeli cvjetića u Sarajevu prisustvovali su reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, predsjednik i potpredsjednik Federacije BiH Živko Budimir i Mirsad Kebo, premijer Vlade Federacije Nermin Nikšić, ministri u federalnoj Vladi, članovi porodica ubijenih i nastradalih tokom rata, nevladinih organizacija i brojni građani. Cvjetići Srebrenice prošle godine distribuirani su u Evropskom parlamentu, a pored evropskih parlamentaraca, također su ih nosile i mnoge istaknute ličnosti širom svijeta uključujući hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića i voditelje na Al-Džaziri.

Također je tom prilikom rečeno da se cvjetić sastoji 11 bijelih latica i zelenog tučka. Bijela boja simbolizira nevinost i simbol je nevino stradalih 11. jula u Srebrenici 1995. godine, ali i ostalih Bošnjaka tokom rata u BiH. U simbolici bjeline ogleda se i činjenica da se muslimani nakon smrti opremaju u bijeli čaršaf. Zelena boja je i simbol buđenja, odnosno simbol proljeća i rasta, te nosi poruku i želju da se svi građani bez obzira na vjeru i naciju diljem Bosne i Hercegovine, regiona, Evrope i svijeta probude i ne zaboravljaju strahote genocida i patnje kroz koju su prošli Bošnjaci. Također, zelena čoha stavlja se preko umrlih prilikom obavljanja dženaze namaza.

Sarajevski filigran Mensur Bektić više nego očito je preuzeo idejno rješenje cvjetića Srebrenice od „Gračaničkog keranja“, dao mu ime “Cvijet Srebrenice”, umjesto ručnog rada vezenja cvjetića koje rade žene iz udruženja on ga izrađuje u srebru i kao takvo pompezno najavio promociju u Domu mladih u Sarajevu. Pitanje je da li su najavljeni promotori Ismet Dizdarević, Ćazim Hadžimejlić i Amor Mašović dovedeni u zabludu i iz najboljih namjera su htjeli podržati projekat koji će biti od koristi za preživjele žrtve genocida, ne računajući da će biti zloupotrijebljeni i promovirati plagijat? Isto tako je očito da Bektić želi iskoristiti već prepoznatljivu domaću i međunarodnu promociju cvijetića Srebrenice tokom proteklih godinu dana kako bi promovirao sebe i tuđu ideju predstavio kao svoju i na tuđem radu i ideji priskrbio javni značaj i pažnju.

Fotografije sa promocije cvjetića Srebrenice u Sarajevu 01. 07. 2011.g.

cvjetic-srebrenice-promocija1.07.11

cvjetic-srebrenice-promocija2-1.07.11

cvjetic-srebrenice-promocija3-1.07.11

cvjetic-srebrenice-promocija4-1.07.11