A+ A A-

Prijedor/Kozarac: Izložba fotografija porušenih i izgrađenih džamija

Povodom Lejle-i-Mi'radža (Dana vakifa) održan je, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Prijedor i Kozarac, u dvorištu Čaršijske džamije prigodan program. Upriličena je i izložba fotografija porušenih i obnovljenih džamija Prijedora i Kozarca. Nakon kraćeg mevludskog programa glavni imami Prijedora i Kozarca: Merzuk ef. Hadžirušidović i Amir ef. Mahić održali su kraći referat o stradanju vakufske imovine prije 20 godina. Potom je prof. Salih ef. Smajlović, dopisnik Preporoda, promovisao svoju knjigu: "Kad bi kosti mogle govoriti". 

dzematlije

Nakon ovog dijela proghrama prisutnima se obratio i muftija Hasan ef. Makić, da bi potom uručio plakete vakifima koje Medžlis, na prijedlog džematskog odbora, dodjeljuje. Na kraju je Muftija proučio dovu.

Bihacki-muftija

Ukupno na teritoriji opštine Prijedor, shodno nepotpunim podacima sa terena, je uništeno ili oštećeno 217 vjerskih objekata koji su sadržavali 293 namjenska prostora.

Po kategorijama raspoređeno u Prijedoru i Kozarcu je uništeno ili oštećeno:

- 34 džamije;

- 11 mesdžida;

- 2 i'tikafa;

- 28 imamskih kuća;

- 35 mektebskih učionica;

- 31 gasulhana;

- 38 abdesthana;

- 43 dvorišnih objekata;

- 5 poslovnih prostora;

- 1 biblioteka

- 1 upravna zgrada medžlisa

- 1 šehidsko turbe iz 1713. god.

- 63 mezarluka.

Obnova ove vjerske infrastrukture je, hvala Bogu, 95% završena. Teško je procijeniti vrijednost uništenog, ali u obnovu te vakufske imovine dosad je uloženo otprilike preko 18 miliona KM, koje su u 99 % slučajeva donacije samih džematlija.