A+ A A-

Održan Prvi bosanski festival u Kanadi



U organizaciji Bosanskohercegovačkog kulturnog centra, Vankuver Canada (BHCCVC) 17. juna 2012. godine je održan “Prvi bosanski festival u Kanadi“. Uz prisustvo blizu hiljadu posjetilaca čitav dan se družilo, zabavljalo i veselilo uz mirise bosanskih jela i kolača. 17. juni 2012. je ušao u historiju bosnskohercegovačke zajednice u Kanadi jer se po prvi put u ovoj zemlji održao cjelodnevni ljetni bosanski festival.

prvi-bosanski-festival-kanada1


Nakon samo godinu dana od otvaranja novih prostorija BiH Kulturni centar Vancouver Canada (BHCCVC), www.bhccvc.com, je poslije uspješno organizovanih „Dana BiH u Zapadnoj Kanadi „ pripremio „Prvi bosanski festival u Kanadi“. Po uzoru na starije etničke zajednice u Kanadi, festival je zamišljen kao kulturna manifestacija na kojoj bi se jednom godišnje okupili članovi BiH zajednice i njihovi prijatelji i kroz pjesmu, igru, zabavu i ponudu bosanske hrane čitav dan družili i veselili. Sama organizacija ove manifestacije je protekla u velikoj podršci kanadskog grada Burnaby čiji department za festivale je donirao $3000, kao i Scotia Bank zlatnog sponzora ovog festivala sa donacijom od $5000.

prvi-bosanski-festival-kanada2

Ove dvije kanadske institucije uz BiH ambasadu u Kanadi na čelu sa ambasadoricom Biljanom Gutić Bjelica su prepoznale odlučnost članova BHCCVC da se na prihvatljiv način uključe u multikulturalno bogastvo kanadskog društva i u kulturnom i akademskom segmentu predstavi Bosnu i Hercegovinu u ovom dijelu svijeta.

Na ceremoniji otvaranja ovog festivala su govorili Peter Julian, član kanadskog parlamenta i kluba BiH-kanadskog prijateljstva, Natalia Vasiluk, direktor Eurofesta, Ahmet Halaba, predstavnik Scotia Banke i na kraju Nihad Krupić predsjednik BH Kulturnog centra Vancouver Canada, koji je i svečano otvorio Prvi bosanski festival u Kanadi.

prvi-bosanski-festival-kanada3

Poslije otvaranja festivala Emina Hurtić, prekrasni voditelj ovog jedinstvenog događaja je najavljivala posebno svakog izvođača.

Kulturni program su recitacijama otvorili djeca iz Bosanske škole sa svojom učiteljicom Melinom Krupić. Onda su redom nastupili:

- „Zlatni Ljiljani“, dječija grupa folklora sa koreografom Mehmedom Hasakovićem i poezijom o Bosni,

- Djeca iz kanadsko vrtića „Fairhaven“,

- „Zlatni Ljiljani“ omladinsko folklorno društvo,

- Melina Krupić, poezija Enesa Bešića,

- „Polet „ i „Kitka“ Bugarsko foklorno društvo,

- „Gradec“ Hrvatski tamburaški orkestar i hor,

- Muhamed Assani, najpoznatiji pakistanski umjetnik na sitri,

- Elena Razlog, izvođač ruskih narodnih pjesama,

- „Azra“ Bosanska omladinska kulturna asocijacija,

- Inaja Halaba, pjesma „Bistre vode Bosnom teku“,

- „Zambak“ Bosanski ženski hor,

- Emina Hurtić i Jasmin Džin sa izvedbom „Čočeka“,

- Sara Benett Fox, instruktor popularnog plesa Zumba,

- Ženska Grupa –orijentalnog plesa,

- Tammy Brown, bluez pjevačica u pratnji muzičara Lorisa Gačića,

- Mirza Džanić i Loris Gačić sa domaćim pop i rock pjesmama,

- Djordje Ilić, mostarski sevdah.

Nakon više od 6 sati neprekidnog programa za sve posjetioce je nastupilo vrijeme kada su svi ušli u kolo, igrali i pjevali uz Alfa Bend, vokal Elvis Mešanović i na klavijaturama Ilija Lukić.

Pored zabavnog dijela programa za djecu su bili pripremljeni prostori za igru, kao i turistički display BHCCVC. Zlata Hurtić je predstavila novu kolekciju akvarela, samo dan nakon uspješne zvanične izložbe u najpoznatijoj likovnoj galeriji u Burnaby.

Bosanski festival bi uz sve moguće kulturne tačke bio pust i siromašan bez pravih domaćih ćevapa, baklave, krempita i svega po čemu smo nadaleko poznati. prvi-bosanski-festival-kanada4

O uspjehu Prvog bosanskog festivala u Kanadi će se pričati još dugo. Neumorni odbor i grupa vrijednih volontera BHCCVC su uspjeli širom otvoriti vrata kanadske javnosti i uvrstiti BiH zajednicu u jednu od najorganizovanijih u ovom dijelu svijeta. Poslije dugo vremena od navikavanja na novi način života BHCCVC je pronašao najbolji način da se članovi BiH zajednice integrišu u novo duštvo i tako izbjegnu potpunu asimilaciju.

BHCCVC Press