A+ A A-

U džamijama hutba reisu-l-uleme i dova za Srebrenicu

begova-dzamija-2Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić u petak, 22. juna 2012. godine u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, pročitat će hutbu kojom će dati podršku akciji "Glasajmo za Srebrenicu" i pozvati na registraciju u Srebrenici za lokalne izbore koji će se održati u oktobru ove godine.

Hutba reisu-l-uleme dr. Cerića, koja je nastala na molbu Štaba kampanje „Glasajmo za Srebrenicu“, bit će pročitana tokom džuma namaza na minberama svih džamija u domovini i bošnjačkoj dijaspori. Muftije će hutbu pročitati u glavnim džamijama svog sjedišta. Također nakon hutbe će se proučiti dova za Srebrenicu.

Hutba je poziv da se muslimani Bošnjaci, Srebreničani, koji trenutno žive izvan Srebrenice obavezno registriraju za naredne lokalne izbore u Srebrenici. Jer Srebrenica mora biti i ostati kolektivna briga svakog Bošnjaka i Bošnjakinje i stroga obaveza kojom su oni zaduženi. Bošnjaci i Bošnjakinje u Bosni i Hercegovini, regionu i bošnjačkoj dijaspori nose emanet šehida Srebrenice, nose emanet za brigu o sigurnosti Srebrenice, porodica žrtava genocida i njihov život koji mora biti oslobođen od straha i ponižavanja. Briga o Srebrenici nije pitanje dobre volje, stvar raspoloženja ili interesa, to je pitanje biti ili ne biti, opstati ili nestati na ovim prostorima. Onaj koji nije spreman podnijeti žrtvu za sigurnu Srebrenicu i iskazati poštovanje prema dostojanstvu žrtava genocida i njihovih porodica treba biti prezren a njegov politički interes potpuno ignoriran.

Srebrenica je test bošnjačke zrelosti, odgovornosti i požrtvovanosti. Srebrenica je trajni javni opominjač, Srebrenica je budilnik savjesti svakog moralnog čovjeka, Srebrenica je živi svjedok protiv licemjerja i kukavičluka. Srebrenicu na savjesti nosi moderna ljudska civilizacija oličena u mnogim međunarodnim organizacijama, prvenstveno UN i EU, koji su je proglasili zaštićenom i sigurnom a potom dopustili genocid. Srebrenica je prilika za iskup i pokajanje, mogućnost da se popravi ono što se popraviti može, a može se osigurati da u Srebrenici rezultati genocida ne budu veličani, da ljudsko dostojanstvo žrtava ne bude ponižavano, da djeca žrtava ne budu ismijavana, da počinioci i učesnici genocida budu sankcionirani i odbačeni, da negatori genocida budu izolirani i suočeni sa pravdom.

Genocid u Srebrenici je ljudska i civilizacijska sramota, najniži moralni i ljudski pad čovjeka. Bošnjaci moraju uzeti pouke iz činjenice da su njihove žene i sestre silovane, da su vođeni na klanje i ubijanje poput životinja na farmi, da nisu uspjeli zaštiti i odbraniti sebe i svoje najdraže od zlostavljanja i ubijanja. (Dakako, za svakog muškarca je neizmjerna sramota i poniženje ako nije u mogućnosti zaštititi svoju porodicu, ženu i djecu, od zlostavljanja i silovanja.) Pouka je da Bošnjaci sami sebe moraju zaštiti, da moraju sami biti garant svoje slobode, svoje sigurnosti i svoga napretka.   

Integralni tekst hutbe reisu-l-uleme bit će dostupan javnosti na Rijasetovom web portalu u petak od 10 sati.