Promo banner

A+ A A-

Osnivanje Udruženja ilmijje u Njemačkoj i zemljama Beneluxa

dortmundDortmund, 20.06.2012. godine - Ove godine se navršava 100 godina od osnivanja Udruženja ilmijje u Bosni i Hercegovini. Tim povodom a po ukazanoj potrebi  i na prijedlog Halima ef. Alibašić- imama iz Hamburga, Omera ef. Sarajlić-imama iz Dortmunda, Mustafe ef. Klanco-imama iz Kamp-Lintforta i Nermina ef. Čanić imam iz Roterdama inicirano je osnivanje Udruženja ilmijje za SR Njemačku i zemlje Beneluxa.

Navedeni predlagači su inicirali osnivanje Inicijativnog odbora za osnivanje Udruženja ilmijje. Inicijativni odbor će, ako Bog da, do septembra 2012. godine pripremiti Statut i ostale pravne akte neophodne za osnivanje Udruženja ilmijje i prijavu kod njemačkih organa, suda i poreske uprave. Krajem septembra predviđeno je sazivanje osnivačke skupštine gdje će biti pozvani imami iz SR Njemačke i zemalja Beneluxa i gdje će biti izabrani organi Udruženja ilmijje..

Također je ostvaren kontakt sa Glavnim odborom Udruženja ilmijje u Bosni i Hercegovini jer naše definisanje u odnosu na Udruženje ilmijje u Bosni i Hercegovini će biti shodno Statutu Udruženja ilmijje u Bosni i Hercegovini a o ovoj ideji i procesu njene realizacije upoznat je i muftija za Njemačku Pašo ef. Fetić. U SR Njemačkoj trenutno u džematima Mešihata IZBNJ djeluje 70. imama.

Inicijativni odbor:

Halim ef. Alibašić, imam u Hamburgu

Dr. Fikret ef. Arnaut, Imam u Minhenu

Asim ef. Babić, imam u Velbertu

Kemal ef. Crnac, imam u Dizeldorfu

Nermin ef. Čanić, imam u Roterdamu (Holandija)

Prof. Dr. Ibrahim ef. Džafić, imam u Štutgartu

Sabrija ef. Hadžiabdić, imam u Braunšvaigu

Bakir ef. Halilović, imamu  Antverpen (Belgija)

Dževad ef. Isaković, imam u Milhaimu na Ruru

Asim ef. Jelovac, imam u Koblencu

Rešad ef. Jugo, imam u Rozenhaimu

Ahmed ef. Kajošević, imam u Frankfurtu

Mustafa ef. Klanco, imam u Kamp-Lintfortu

Enver ef. Pašalić, imam u Ravensburgu

Omer e. Sarajlić, imam u Dortmundu

Redžo ef. Šekić, imam u Bohumu