A+ A A-

Izvještaji o islamofobiji predstavljeni u Mekki

znak-iz-izdIzvještaji o islamofobiji na području djelovanja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini predstavljeni su tokom dvodnevnog zasjedanja Vrhovnog vijeća Rabite (Muslimanske svjetske lige) u Mekki.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, koji je zajedno sa muftijom Muamerom Zukorlićem prisustvovao sjednici Vrhovnog vijeća Rabite, kao najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tijela ove svjetske muslimanske organizacije, predstavio je Prvi i Drugi izvještaj o islamofobiji na području djelovanja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Reisu-l-ulema Cerić je ukazao na problem islamofobije u mnogim sredinama u svijetu posebno tamo gdje su muslimani nezaštićena manjina. Također, reisu-l-ulema je, upoznavši članove Vrhovnog vijeća Rabite sa problemima islamofobije u Bosni i Hercegovini, predao primjerke izvještaja o islamofobiji Sekretarijatu Vrhovnog vijeća Rabite, što je Vijeće prihvatilo.

Na ovaj način Rijasetovi izvještaji o islamofobiji su dobili javnu međunarodnu promociju i predstavljanje u važnom i referentnom skupu muslimanskih autoriteta iz različitih dijelova svijeta. Podsjećanja radi, Drugi izvještaj o islamofobiji, nakon prevođenja na engleski jezik, početkom juna je dostavljen svim relevantnim međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava i borbu protiv diskriminacije, specijaliziranim agencijama UN, OIC, OSCE, te većini međunarodnih diplomatskih predstavništava u Sarajevu kao i domaćim vladinim i nevladinim organizacijama.

Bez sumnje, izvještaji o islamofobiji su važni dokumenti za sagledavanje stanja ljudskih prava i sloboda muslimana u Bosni i Hercegovini i regionu, a Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini time pokazuje predanost, ozbiljnost i odgovornost u zaštiti ljudskih prava muslimana kao jednoj od svojih temeljnih zadaća.