Promo banner

A+ A A-

Kajtezovića nišani su nacionalni spomenik

Džemat Donja Lučka nalazi se na magistralnom putu Cazin - Velika Kladuša. Formiran je 1998. godine, kada je i počela gradnja prve džamije u tom mjestu, a broji 120 domaćinstava. Imamsko-mualimsku službu u vrijeme formiranja džemata vršio je penzionisani imam Sulejman ef. Kajtezović sve do 2001. godine.

kajtezovca-nisani-06-2012-2 

Težak život

Džamija ne posjeduje vakufsko zemljište, niti neki drugi značajniji vakuf, osim starog mezarja, koje je i uvršteno na listu nacionalnih spomenika BiH. Po starosti i kulturno-historijskoj znamenitosti izvadaja se 16 nišana, osam muških i osam ženskih.

Ograđeni su drvenom ogradom, a svojim oblikom i visinom privlače pažnju prolaznika, jer su muški nišani viši od tri metra. Njihova osnovica ima dimenzije oko 40x40 centimetara.

kajtezovca-nisani-06-2012-1 

Svi nišani postavljeni su od 1913. do 1950. godine članovima porodice Kajtezović, čiji korijeni datiraju još prije dolaska Osmanlija na ove prostore.

Tu su ukopani roditelji Sulejmana ef. Kajtezovića, trojica braće i članovi uže porodice. U to vrijeme bilo je uobičajeno postavljati velike nišane, a oni koji su bili imućniji takmičili su se ko će postaviti veći nišan, bez obzira što je većina živjela teškim radničkim životom.

Turbani i pletenice

U donjem dijelu nišani su ukrašeni mnoštvom biljnih motiva. U sredini se nalazi ibrik u čijem središtu je manja osmokutna rozeta. Na srednjem dijelu nišana je natpis na turskom jeziku. Prostor iznad natpisa dekoriran je polumjesecima s jednom ili više zvijezda.

Svi muški nišani imaju približno jednake bogato ukrašene turbane, karakteristične za Bosansku krajinu, a na ženskim se, umjesto turbana, javlja ženska pletenica.

I muški i ženski nišani su djelo domaćih majstora. Izrađeni su od bihacita kamena koji se lako obrađuje. Vanjske površine kamena su uglačane i obrađivane alatom koji se i danas koristi prilikom obrade kamena u ovim krajevima, kao što su testera i brus.

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, 2006. godine grobljanska cjelina Kajtezovića nišani proglašeni su nacionalnim spomenikom BiH.

kajtezovca-nisani-06-2012-3

Svakoga dana uči 20 stranica Kur'ana

Sulejman ef. Kajtezović 1975. godine obavio je hadž i tada dao obećanje da će svakoga dana proučiti 20 stranica Kur'ana. I danas se drži tog obećanja.

Skupa s džematlijama gradio je i otvorio sedam džamija: Pokoj, Tržac, Pjanići, Bukovica (Krndija), Trnovi i Donja Lučka. Žali samo zbog neizgrađene džamije u mjestu Gornja Lučka. Iako je pokrenuo inicijativu, nije naišao na razumijevanje lokalnog stanovništva.

(www.avaz.ba