A+ A A-

Ispraćaj konjanika iz Stoca

U manifestacije okviru 502.  Ajvatovice, u prekrasnom ambijentu čaršijske džamije u Stocu sinoć je (17.6.) upriličen kulturno vjerski program pod nazivom „Salavatom dušu pojim ja Resulullah“. Nakon četrdesetominutnog nastupa hora En-Nahl iz džemata Tetovo u Zenici i nakon obraćanja mostarskog muftije h Seid ef. Smajkića izvršena je prva službena prozivka konjanika s područja mostarskog muftijstva koji će se u subotu, 23. juna pridružiti brojnim konjanicima iz svih krajeva naše zemlje u donjem Vakufu, odakle će u povorci konjanika krenuti na obronke planine Kušljuge gdje će se u nedjelju 24. juna održati centralna manifestacija povodom učenja zajedničke godišnje dove, da tamo sa stotinama muslimana iz svih krajeva naše zemlje sjedine svoja srca, da sjedine nade i molitve za dobro Bosne, za dobro jedine nam domovine, da sa našom braćom mole za rodna polja, za berićet, za zdravlje i oštroumnost naše djece, da mole za trajnu slobodu.

ispracaj-konjanici-stolac-06-2012-1 

„Ovakva manifestacija nas potiče na činjenje dobra, potiču na razvijanje naših moralnih vrijednosti. Večeras se mi kao muftijstvo uključujemo u programe manifestacije 502. Ajvatovice. Na taj način mi se pridružujemo muslimanima širom naše domovine. Izražavam nadu i molim dragog Boga da i naši bajraktari, naši konjanici kud god prolazili pronose duh mira i svjedočanstvo da su Stočani ostali vjerni svome emanetu i vjeri svojih predaka“, pored ostalog u svom govoru kazao je muftija Smajkić.

ispracaj-konjanici-stolac-06-2012-2

Na ovogodišnju manifestaciju u povorci konjanika s područja Mostarskog muftijstva krenulo je 15 konjanika iz skoro svih hercegovačkih gradova. Muftija Smajkić je i službeno uručio bajrak Mostarskog muftijstva Salki Voloderu dok je čast da nosi bajrak Stolačkog džemata pripala Nedžadu Čerkezu Beredži.   

Hasan Eminović

 ispracaj-konjanici-stolac-06-2012-3