A+ A A-

Manifestacija „Dani vakufa u BiH“ održana i u Tuzli

Sedmodnevna manifestacija „Dani vakufa u BiH“  i ove godine ponudila je kvalitetne sadržaje posjetiocima ove manifestacije. Organizator manifestacije je Vakufska direkcija, a planirano je da  svake godine  osim Sarajeva još  dva grada  budu domaćini, a ove godine su  to Tuzla i Banja Luka. Cilj manifestacije kako je istakao direktor Vakufske direkcije mr. Senaid Zaimović  jeste da  se radi na  promociji, zaštiti i razvijanju svijesti o vakufima.

Tuzla je bila domaćin 14. juna, te je taj dan u  Bosanskom kulturnom centru Tuzla  od 10 do 12 sati organiziran  Okrugli sto o temi „Uloga Gazi Turali-begova vakufa u razvoju Tuzle“. 
Predavači su bili:
mr. Kemal Bašić „ Turali-begovi vakufi“
 dr. Munir Mujić  „Predstavljanje Gazi Turali-begove vakufname“
 dr. Izet Šabotić „Uzurpacija Gazi Turali-begova vakufa u Tuzli“
 mr. Rusmir Djedović  „O urbanom razvoju Tuzle“ i
dr. Mithat Spahić „ Prilike u Bosni sredinom 15. vijeka sa  posebnim osvrtom na Tuzlu i njenu okolinu“.

Istog dana u BKC-u Tuzla  od 12,15 do 13 sati održana je  promocija knjige „ Vakufska pitanja u fetvama savremenih šerijatskih pravnika“ autora mr. hfz. Muhameda Čajlakovića.
Promotori subili: dr. Ismet Bušatlić, dr. Enes Ljevaković, dr. Mustafa Hasani. 
Nakon promocije knjige   u 13, 15 do 14 sati  prikazan  je izuzetno kvalitetan i koristan za javnost  dokumentarni film Zehre Alispahić  o vakufima u BiH  pod nazivom „ Bosna i Hercegovina je zemlja vakufa“.

Okrugli sto „Uloga Gazi Turali-begova vakufa u razvoju Tuzle“

Prije uvodnih izlaganja naratora Okruglog stola, na početku su se prisutnima obratili muftija tuzlanski mr. Husejn ef. Kavazović i predsjednik Izvršnog odbora  Medžlisa Islamske zajednice Tuzla Hasan ef. Spahić izrazivši dobrodošlicu prisutnima, te  podršku ovoj veoma značajnoj manifestaciji.

O značaju Turali-begovog vakufa i o cijenjenom Turali-begu govorio je mr. Kemal Bašić ističući da je Turali-begov vakuf najznačajniji vakuf u Sjeveroistočnoj Bosni. Od mr. Kemala saznali smo i da je Turali-beg uvakufio 38 dućana, što  je činilo tadašnju većinu dućana u Tuzli u 16. stoljeću, Poljsku džamiju, 300 000 srebenih dirhema, te jednu četvrtinu udjela u eksploataciji  slane vode, zemljište i banju.

Dr. Munir Mujić predstavio je Turali-begovu vakufnamu, te je govorio o stilu i jeziku vakufname zapazivši da je vakufnama mješavina pravnog i književnog stila.Vakufnama također u odnosu na ostalih 25 vakufnama iz 16. stoljeća ima određene specifičnosti koje je čine drugačijom u odnosu na druge vakufname.

Vrlo značajno izlaganje  o uzurpaciji vakufa u Tuzli  održao je Izet Šabotić direktor Arhiva u Tuzli. Vakufe su  činili zgrade, poslovni prostori,  hamami, džamije, banje, ceste, škole, sebilji, sirotišta, bolnice i građevinsko zemljište. Mnogobrojni vakufi su otuđeni   od strane države  u nekoliko organiziranih  navrata, pa se između mnogobrojnih oduzetih vakufa  našlo i 18 dunuma zemlje na kojoj je napravljena željeznička stanica u Tuzli, te je  oduzet  veliki broj poslovnih prostora i zgrada. Vakufska imovina godinama se pljačkala i još uvijek je na udaru, te je zbog toga  neophodna  briga  sudbini vakufa.

Mr. Rusmir Djedović  govoreći o urbanom razvoju Tuzle naglasio je da je Turali-begov vakuf  imao presudnu ulogu u razvoju tadašnje palanke u grad Tuzlu.

Dr. Midhat Spahić u svom izlaganju kazao  je da je  nažalost jedini sačuvani  vakuf od Turali-bega  Poljska džamija koja je prerasla u nacionalni spomenik BiH i, a u skorije vrijeme očekuje se završetak njene adaptacije.

Promocija knjige  „Vakufska pitanja u fetvama savremenih šerijatskih pravnika“

Knjiga „Vakufska pitanja u fetvama savremenih šerijatskih pravnika“ nastala je kao magistarski rad vrijednog i cijenjenog  mr. Hfz. Muhameda Čajlakovića. Predstavlja sjajan doprinos literaturi  o vakufima. Dr. Ismet Bušatlić skrenuo je pažnju na značaj izučavanja fetvi o vakufima jer su u fetvama sadržani problemi ljudi u vremenu kojem su živjeli.

Dr. Enes Ljevaković istakao je da je vakuf jedna od najznačajnijih  institucija islamske civilizacije, te je zbog toga  neophodno promicati kulturu uvakufljenja. Dr. Mustafa Hasani  ovu knjigu je ocijenio veoma značajnom i korisnom, te kazao da je ona nastala kao  pokazatelj borbe i očuvanja vakufa.

Prikazivanje  dokumentarnog filma „Bosna i Hercegovina  je zemlja vakufa“

Dokumentarni  film o vakufima u BiH predstavlja veliki doprinos u promovisanju vakufa i njihovom očuvanju. Bogat je faktografskim podacima i potencira našu odgovornost  za očuvanje i povrat uzurpiranih vakufskih dobara. Profesorica Alispahić i cjelikupni tim napravili su izuzetno korisno i edukativno umjetničko djelo  jer  je nesumljivo u ovaj film uloženo puno vremena i truda. U prilog tome govori činjenica da je trebalo obići cijelu Bosnu i Hercegovinu i snimiti sva vakufska dobra, te  pronaći kvalitetne sagovornike kako bi ovaj film bio uspješno okončan.  Ovaj film bi trebalo prikazivati svakom prilikom, jer  kao takav predstavlja svojesvrsnu razglednicu Bosne i Hercegovine.

Dodjela  vakufnama vakifima Medžlisa IZ Tuzla za 2012. godinu

Nakon prikazanog dokumentarnog filma vakufname su dobili: Emin Medić,  Zira Ibrić, Hamid Korkutović, Muhamed Hrustić, Ramo Joldić,  Dževad Hasaović,  Midhat ef.  Mujkić i Hanumica Potoković.

Emina Muratović

  • DSC04046DSC04046