A+ A A-

Hadž kopnenim putem ove godine upitan

mekka-1Direktor Ureda za hadž IZBH, Nezim Halilović za Preporod je dao informacije o ovogodišnjoj organizaciji hadža.

“Sve teče po predviđenom planu. Jedino ostavljamo mogućnost odlaganja hadža kopnenim putem zbog sigurnosne situacije u Siriji. Do desetog jula ćemo znati hoćemo li organizovati hadž autobusima. Ukoliko odlučimo da neće biti putovanja kopnom, ponudit ćemo budućim hadžijama mogućnost doplate za avionsku kartu ili povrat novca kako bi planirali hadž iduće godine, jer nam je najvažnija sigurnost hadžija. Prilike u Siriji su rizične, a ni put kroz Irak nije siguran. Najvažnije je da ne rizikujemo živote naših hadžija”, objasnio je Halilović.

Trenutni protokol organizacije hadža

Ured za hadž Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini počeo je sa pripremama za organiziranje odlaska na hadž 2012. godine.

Kao i prethodnih godina, hadžije će iz BiH put Mekke i Medine putovati autobisma i avionima.

Avionom:

Planirani polazak: Sarajevo / Tuzla – Medina je: 11., 12. i 13. oktobar 2012. g., a povratak: Džeda – Sarajevo / Tuzla je: 30., 31. oktobar i 01. novembar 2012. g. Cijena avionom je: 6.250,00 KM, a prijave su moguće samo sa bh. pasošom. Prospekt putovanja avionom možete preuzeti na linku ispod:

Autobusom:

Planirani polazak je: 04. oktobar 2012. godine, a povratak: 05. novembar 2012.godine. Maršuta putovanja u odlasku i povratku je: Bosna i Hercegovina-Srbija-Bugarska-Turska-Sirija-Jordan i Saudijska Arabija. Cijena autobusom je: 5.790,00 KM, a prijave su moguće samo sa bh. biometrijskim pasošom. Prospekt putovanja avionom možete preuzeti na linku ispod:

Hadžska viza je besplatna.

Rijaset IZ-e u Bosni i Hercegovini ne obezbjeđuje putničko zdravstveno osiguranje, ali preporučuje hadžijama da to učine individualno.

Prijave i uplate za hadž su do popune mjesta a najkasnije do 06. jula 2012. Godine. Prijave, uplate i sve dodatne informacije mogu se dobiti u nadležnim muftijstvima i medžlisima IZ-e.

Ured za hadž: tel.: 033/668-651, fax: 033/210-042 i email: uredhadz@bih.net.ba.

Rijaset IZ-e u Bosni i Hercegovini zadržava pravo izmjene termina odlaska i povratka.

(www.preporod.com