Promo banner

A+ A A-

Rast diskriminacije muslimanki u Evropi

muslimankeU izvještaju koji je pripremila Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) upozorava se na rast diskriminacije muslimanki u evropskim zemljama. U izvještaju se navodi da je potrebno poduzeti sve mjere kako bi se omogućilo muslimankama u Evropi da više učestvuju u javnom životu.

Članica Komisije za jednakost i sprečavanje diskriminacije u VE Athina Kyriakidou istakla je da su "muslimanke u evropskim zemljama, zbog svoje vjere i ustaljenih predrasuda, postale žrtve".

"Potrebno je što prije spriječiti ovakve događaje i omogućiti ženama islamske vjeroispovijesti da aktivno učestvuju u javnom životu”, izjavila je Kyriakidou.

PSVE će ovog mjeseca u Strasbourgu predstaviti izvještaj i tom prilikom upozoriti javnost da se muslimanke i ostale manjinske grupe u Evropi suočavaju s raznim oblicima diskriminacije iako čine značajan procent evropske populacije.

U izvještaju PSVE-a se ističe da muslimanke posljednjih godina igraju značajnu ulogu u procesima društvenih promjena.

“Došlo je vrijeme kada se moraju mijenjati percepcije i stavovi u vezi s ulogom muslimanki u javnom životu. Potrebno je da se omogući muslimankama da uživaju ista prava kao i ostali građani u evropskim društvima, umjesto da budu vrijeđane, izolirane iz društva i žrtve predrasuda”, piše uz ostalo u izvještaju.

U ovom dokumentu nadalje se navodi da svako treba da demonstrira posvećenost i entuzijazam da doprinese rješavanju ovog problema kako bi se poboljšao položaj muslimanki u evropskim zemljama u bračnim zajednicama i u javnom životu.

Također, u izvještaju je upozoreno da se muslimanke najviše spominju u periodu održavanja izbora u evropskim zemljama, kada se raspravlja o njihovom načinu oblačenja itd.

“Potrebno je poduzeti radikalne mjere i pokrenuti institucionalne i društvene procese koji bi omogućili muslimankama da slobodno učestvuju u zdravstvu, obrazovanju i poslovnom životu”, navodi izvještaj, prenijela je agencija Anadolija.

Preporučuje se da je potrebno na zakonit i institucionalan način spriječiti diskriminaciju muslimanki, kao i da islamski vjerski lideri trebaju educirati javnost o potrebama društvenog dijaloga i aktivnog učestvovanja muslimanki u javnom životu.

(FENA)