A+ A A-

Krivične prijave zbog obilježavanja genocida

bijele-trakeOdluka Centra za promociju civilnog društva da opštini Prijedor dodijeli nagradu za najbolje prakse u primjeni Sporazuma o saradnji lokalnih organa vlasti i organizacija civilnog društva u 2011. godini naišla je na oštro protivljenje većeg broja nevladinih organizacija u toj opštini.

U saopštenju dostavljenom agenciji Anadolija Udruženje Prijedorčanki ''Izvor'', Udruženje logoraša ''Prijedor '92'', Udruženje logoraša Kozarac, Udruženje žena ''Srcem do mira',' Udruženje građana ''Optimisti 2004'', Udruga građana ''Hrvatski dom'', Udruženje žena ''Mostovi prijateljstva'' i Udruženje građana Behar navode da je „krajnje neprimjereno i licemjerno ovakvu nagradu dodijeliti lokalnim vlastima Prijedora u trenutku kada iste provode neviđenu, nedemokratsku harangu protiv NVO sektora koji je odlučio nizom manifestacija obilježiti 20 godina od genocida počinjenog nad nesrpskim stanovništvom u toj opštini “.

Navedene nevladine organizacije podsjećaju da su na sjednice Skupštine opštine Prijedor, održanoj 7. Juna, glasovima srpskih odbornika usvojeni zaključci u kojima se prijeti da će se obustaviti finansiranje iz lokalnog budžeta i tražiti pokretanje krivične odgovornosti protiv nevladinih organizacija zbog organizovanja programa koji nose naziv genocid.

Skupština opštine Prijedor zatražila je na istoj sjednici od načelnika opštine i lokalne uprave da na bazi reciprociteta sačini program prema kojem će status Bošnjaka u ovom gradu biti izjednačen sa statusom koji imaju Srbi u Sanskom Mostu i Sarajevu.

„Prijedorska Skupština zahtijeva od načelnika opštine da podnese krivičnu prijavu MUP-u Republike Srpske protiv organizatora programa obilježavanja ,genocida' u ovom gradu jer su iznošenjem mržnje nanijeli ogromne štete opštini. Odbornici traže od svih nadležnih opštinskih i republičkih organa da ne dozvoli održavanje bilo koje manifestacije iz programa koje nose naziv genocid“, dio je zaključaka usvojenih na spomenutoj sjednici.

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić na konferenciji za novinare održanoj 22 . maja izjavio je da nijedan sud nije dokazao da se u Prijedoru dogodio genocid, te da će od MUP-a Republike Srpske zatražiti da ne dozvoli nijednu manifestaciju koju tim povodom želi da obilježi nevladin sektor.

Reagujući na pokušaj predstavnika prijedorskih nevladinih organizacija da organizuju obilježavanje, 20 godina genocida, Pavić je istakao da to što pokušavaju da urade „nije ni dobronamjerno, ni dostojanstveno, te da je riječ o igrokazima“, kojima se predstavljanjem današnjeg Prijedora u negativnom kontekstu, nanose veliku štetu suživotu i onome što se želi raditi i uraditi u ovom gradu“.

(Anadolija)