Promo banner

A+ A A-

Nastavak obnove Aladža džamije u Foči

aladza-dzamija-focaKomisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u narednom periodu će nastaviti s aktivnostima u okviru projekta rehabilitacije Aladža džamije u Foči.

Komisija je 2004. godine donijela odluku o proglašenju "Mjesta i ostataka graditeljske cjeline Aladža (Hasan Nazirove) džamije u Foči" nacionalnim spomenikom BiH, saopćeno je iz Komisije.

S ciljem očuvanja fragmenata džamije koji su pronađeni na i oko lokaliteta džamije i očuvanja njihove izvornosti, tokom narednog perioda planirano je izvođenje aktivnosti na njihovoj konzervaciji, koja će se obaviti u sklopu edukativne radionice.

U skladu s tim u toku je izrada projektne dokumentacije konzervacije dekorativnih fragmenata, organiziranje radionice za konzervaciju kamena i kamenorezačkog zanata i izrada određenih fragmenata mihraba, mahvila, mimbera, stubova i ograde džamije, te organiziranje završne ceremonije vezane za prezentaciju projekta.

Cilj ovog projekta je zaštita i obnova kompleksa Aladža džamije u Foči.

S obzirom na ograničena sredstva prijedlog je obnova jednog od najznačajnijih simbola strukture objekta - mihraba, koji simbolizira i materijalnu i duhovnu stranu objekta, te stubova džamije (kapiteli i baze).

Originalnih fragmenata je očuvano veoma malo, te ih je potrebno analizirati i pažljivo konzervirati. Ostatak će biti rekonstruiran prema projektnoj dokumentaciji, koja je urađena na osnovi arhivskih dokumenata, starih fotografija i originalnih fragmenata.

Da bi projekt dobio edukativnu komponentu neophodnu za kasnije faze rehabilitacije objekta, u sklopu kamenoklesarskih aktivnosti predviđena je organizacija radionice na kojoj će uz pripravnike kamenoklesare biti uključeni i studenti arhitektonskog fakulteta.

Izvođenjem navedenih radova će se direktno pomoći obnova objekata Aladža džamije u Foči. Indirektno, implementacija projekta doprinosi obnovi naslijeđa Foče, koje ostaje generacijama mladih bez obzira na njihovu pripadnost određenoj religijskog ili etničkoj zajednici.

Projekt u vrijednosti od 98.287.00 dolara implementira se od septembra 2009. godine i planirano je da se završi do 30. septembra 2012. godine.

Provodi se u saradnji i uz pomoć sredstava iz Specijalnog fonda američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, Centra za kulturno naslijeđe Ministarstva obrazovanja i kulture s ambasadorom SAD-a u BiH Patrickom Moonom na čelu.

U projekt s ciljem praćenja realizacije, uključena je i Islamska zajednica u BiH, Ured muftije goraždanskog i Opština Foča.

Implementacija projekta rehabilitacije Aladža džamije u Foči predstavlja nastavak uspješne dugogodišnje saradnje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i Ambasade SAD-a u BiH, te Islamske zajednice u BiH.

(FENA)