A+ A A-

20 godina od stradanja Bošnjaka Uborka i Sutine

uborakU srijedu 13. juna navršava se 20 godina od "zaboravljenog zločina" nad 114 nedužnih mostarskih Bošnjaka i Hrvata, koje je srpsko-crnogorski agresor, uz pomoć lokalnih Srba, svirepo ubio na lokalitetima gradske deponije Uborak i Sutina.

"Udruženje članova porodica stradalih na Uborku i Sutini 1992" obilježit će 20. godišnjicu u znak sjećanja na nasilno odvedene i ubijene građane Mostara pod nazivom "Obaveza je pamtiti".

Stravičan zločin, među prvim masovnim zločinima tokom rata u BiH, kao i stradanje oko 700 Mostaraca i razaranje grada tijekom agresije tzv. JNA i paravojnih postrojbi na Mostar 1992. godine, direktno je povezan za bivšeg načelnika Glavnog štaba Vojske Jugoslavije generala Momčilo Perišić, a koji je osuđen na 27 godina za ratne zločine na sudu u Den Haagu.

Nažalost sud u Haagu nije ga teretio zločine u Mostaru, kao niti bilo koga drugog tako da niko nije još odgovarao za taj zločin. Bivša glavna tužiteljica Carla del Ponte, bila je upoznata s tim zločinom i svim relevantnim činjenicama, no ni to nije ništa promijenilo, niti je ona šta poduzela da se odgovorni za zločine procesuiraju i primjereno kazne.

Program obilježavanja godišnjice:

11:00 sati  - Posjeta spomen obilježju Uborak

11:30 sati – Posjeta spomen obilježju Sutina

12:00 sati – Posjeta spomen obilježju Zalik

Kao  i svih prethodnih godina Gradsko vijeće i Grad Mostar podržavaju obilježavanje godišnjice, a povodom 20-te godišnjice Odjel za privredne i komunalne djelatnosti u saradnji sa JP Komunalno pristupio je realizaciji Odluke Gradskog vijeća o imenovanju ulice naselju Gornji Zalik u Ulicu Žrtava Uborka i izvršeno je postavljanje tabele sa natpisom ULICA ŽRTAVA UBORKA.

Adnin Hasić