A+ A A-

Muftiju banjalučkog posjetio Valentin Inzko

Jučer (11.06) je muftiju banjalučkog Edhema ef. Čamdžića na gradilištu Ferhadije posjetio gosp. Valentin Inzko, Visoki predstavnik u BiH.

Tom prilikom, muftija Čamdžić je g. Inzka upoznao sa svim specifičnostima obnove Ferhadije uz stručna objašnjenja direktora Direktorija za obnovu Ferhadije dipl. ing. Seada Pašića- Lale i predsjednika medžlisa IZ-ce Banja Luka h. Kasima Mujičića, gdje je prilikom objašnjavanja ugradnje cigle u glavnu kupolu džamije, gospodin Valentin Inzko, svojim rukama uzeo jednu ciglu i kazao „Cigla po cigla džamija“. Također, gospodin Inzko je izrazio želju da detaljno obiđe gradilište Ferhadije. Pored toga, gospodin Inzko je insistirao da upozna i pozdravi mimare na Ferhadiji.

muba-vis-pred-06-2012-1

Muftija Čamdžić je ovu priliku iskoristio, da Visokog predstavnika upozna sa značajem Ferhadije za Banja Luku, Bosnu i Hercegovinu i Evropu, u kojoj su nikle ideje za pisanje rezolucija za zaštitu Srba, Jevreja, Roma i svih drugih naprednih antifašista, tokom četrdesetih godina prošloga stoljeća. Također, muftija Čamdžić je gospodina Inzka upoznao i sa nekim od gorućih problema za Medžlis IZ-ce Banja Luka kao i za druge medžlise Muftiluka banjalučkog, a Visoki predstavnik je obećao pomoć za sve probleme Islamske zajednice na ovim područjima.

Gospodin Inzko je izrazio jedno veliko divljenje prema onome što je vidio, i evo sada detaljnije upoznao Ferhadije, jer on zna Ferhadiju, kojoj je bio u posjeti 1967. godine, kao maturant, gimnazijalac.

Prilikom ove veoma značajne posjete, muftija Čamdžić je Visokom predstavniku uručio jedan skromni poklon, hediju od Muftiluka banjalučkog i medžlisa IZ-ce Banja Luka.

  • 11