Logo

Otvoreni 502. Dani Ajvatovice

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

ajvatovica-502U prisustvu brojnih mještana Prusca i stanovnika gornjovrbaske regije te gostiju iz mnogih drugih gradova BiH federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan otvorio je sinoć (10.06) u Pruscu 502. „Dane Ajvatovice".

Naglasio je da „Ajvatovicu", jednu od najvećih vjersko-kulturnih manifestacija bošnjačkog naroda, treba njegovati i ubudućnosti, jer se na taj način čuva i njeguje tradicija Bosne i Hercegovine.

Travnički muftija mr. Nusret ef. Abdibegović, predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjih „Dana Ajvatovice" ukazao je, također, na značaj ove manifestacije.

- Ova Ajvatovica je znak i simbol da svako od nas može i treba da odabere svoj put, prvenstveno mislimo na duhovni put, kojim ćemo osnažiti svoju narav, svoje biće i svoj prostor. To je moto ovogodišnje „Ajvatovice" jer njome želimo osnažiti stazu Ajvaz-dede. To je staza duhovnog obzorja i čovjekove nade u bolje sutra, naglasio je.

Program otvaranja 502. „Dana Ajvatovice" uveličali su hor „Mehmed Fatih" Muzičke škole Ilidža, hor „Elči Ibrahim-pašine medrese" iz Travnika, hafiz Ibrahim ef. Bektaš i solista Armin Muzaferija.

U narednim danima „Ajvatovica" će ponuditi posjetiocima u Pruscu, Donjem Vakufu, Bugojnu, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Jajcu, Travniku, Novom Travniku, Fojnici, Stocu i Vitezu niz zanimljivih sadržaja.

Centralni događaj je u nedjelju 24. juna kada će hiljade muslimana iz BiH i inostranstva krenuti u obilazak Ajvaz-dedine stijene u blizini Ajvatovičke livade, gdje se svake godine organizira prigodan vjerski program.

(www.preporod.com

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.