A+ A A-

Odbor za međureligijsku saradnja u Goraždu

Međureligijski dijalog - put ka pomirenju i povjerenju

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini, sa sjedištem u Sarajevu, svoj rad proširilo je osnivanjem četiri Odbora za međureligijsku saradnju, i to u Bijeljini, Brčkom, Goraždu i Orašju. Ove Odbore sačinjavaju predstavnici  Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Srpske pravoslavne crkve, Rimokatoličke crkve i Jevrejske zajednice, a svaki od Odbora ima tri radne grupe: vjerski lideri sa saradnicima, mladi i žene.

Međureligijsko vijeće zajedno sa Odborima trenutno radi na projektu ''Izgradnja civilnog društva u Bosni i Hercegovini kroz međureligijski dijalog''. Svaki od Odbora na svome terenu u 2012.godini ima niz aktivnosti vezanih za projekat.

Odbor za međureligijsku saradnju u Goraždu u maju 2012.godine planirao je i uspješno realizirao sljedeće aktivnosti:

- 08. maja 2012.godine nastavnik islamske vjeronauke Halid Fočo i član grupe mladih Adil Homoraš posjetili su OŠ Vuk Karadžić u Kopačima u Novom Goraždu. Učenici VIII razreda ove škole na času hrišćanskog vjeronauka imali su priliku od gostiju slušati o islamu te o istom sa gostima razgovarati.

- 10. maja 2012.godine nastavnik hrišćanskog vjeronauka Brane Kuzmanović i član grupe mladih Milorad Drekalović posjetili su OŠ Fahrudin Fahro Baščelija u Goraždu. Učenici VIIIb razreda ove škole na času islamske vjeronauke slušali su o hrišćanstvu i o istom razgovarali sa gostima. Prilikom obje navedene posjete učenicima su podjeljeni prigodni pokloni.

- 10. maja 2012.godine grupa muslimana posjetila je crkvu Velikog mučenika Georgija u Sopotnici. Dočekali su ih otac Novica Ćebić i grupa mirjana pripadnika ove crkve. Otac Novica govorio je o hrišćanstvu, te grupi predstavio crkvu.

- 17. maja 2012.godine grupa hrišćana posjetila je Kajserija džamiju u Goraždu. Dočekali su ih Dženan ef. Imamović i grupa džematlija. Dženan ef. govorio o islamu, te grupi predstavio džamiju.

mr-dijag-gorazde-06-2012-1

- 24. maja 2012.godine grupa žena iz Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice  okupila se u prostorijama Mesdžida u Ulici Šukrije Kukavice u Goraždu. Grupi je o islamu govorila nastavnica islamske vjeronauke Melisa Kurtić. Urađene su prigodne vježbe/radionica.

- 31. maja 2012.godine grupa žena iz Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve okupila se u prostorijama crkve Velikog mučenika Georgija u Sopotnici. Grupi je o hrišćanstvu govorilo otac Novica Ćebić. Urađene su prigodne vježbe/radionica.

U okviru navedenih posjeta i radionica, pored dijela u kojem su prisutni imali priliku slušati predavanja i izvesti radionice, o vrijednostima drugog i drugačijeg bilo je prilike razgovarati i kroz slobodno druženje uz prigodno čašćenje.

Odbor za međureligijsku saradnju u Goraždu u junu 2012.godine očekuju nove aktivnosti. Sva četiri Odbora za međureligijsku saradnju, zajedno sa centralom Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, sastaju se u junu 2012.godine u Goraždu, kada se nastavlja druga faza zajedničkih seminara i druženja iz projekta ''Izgradnja civilnog društva u Bosni i Hercegovini kroz međureligijski dijalog''. Ovom se aktivnošću, kroz druženje i upoznavanje religijskih i kulturnih vrijednosti drugog i drugačijeg,  nastavlja rad na vraćanju povjerenja među narodima u Bosni i Hercegovini.

Bećir Herak

  • 00