A+ A A-

Zvornik: Nastavak diskriminacije bošnjačke djece

zvornik-izdPredsjednik zvorničke MZ Liplje Hajrudin Okanović oglasio se jučer (07.06) saopćenjem za javnost u kome navodi da će 8. juna biti održan sastanak roditelja djece s ovog područja s predstavnicima preduzeća "Drinatrans".

Povod za sastanak je, kako se navodi, diskrimanacija bošnjačke djece u Zvorniku od AD "Drinatrans" i obrazovnih institucija koje sistematski bošnjačku djecu stavljaju u podređeni položaj.

Posljednji događaj se desio 1. juna u 19.00 sati kada je vozač autobusa AD "Drinatrans" izbacio učenicu Melisu Okanović na stanici koja je udaljena od njene kuće i mjesta u kojem živi više od devet kilometara. Ona se morala uputiti pješke prema kući magistralnim putem Zvornik - Sarajevo, a poslije toga kroz kamenolom koji opsjedaju psi-lutalice i na kojem se vrše stalna miniranja za iskopavanje kamena. Ovaj događaj je izazvao našu zabrinutost da će u skorijoj budućnosti doći do najgoreg. Ovo je nastavak brutalnosti koje se iskazuju prema najosjetljivojoj populaciji povratnika, našoj djeci, stoji u saopćenju.

Naša djeca koja pohađaju nastavu u osnovnim i srednjim školama na području općine Zvornik izložena su stalnim i konstantnim pritiscima i diskriminaciji u svim obrazovnim institucijama, navodi se u saopćenju.

(www.preporod.com