A+ A A-

Muftija Zukorlić: Zatražit ću ličnu kartu u Srebrenici

muftija-zukorlic-izdKako je u razgovoru za agencija Anadolija potvrdio sam Zukorlić, on će tom prilikom simbolično zatražiti ličnu kartu u Srebrenici. Nije isključeno i da trajno prijavi prebivalište u tom gradu, jer to "doživljava jako ozbiljnim".

"Meni je ukazana čast da narednog petka govorim u Srebrenici. Pitanje  boravišta u tom gradu je nešto što bi trebalo značiti moj doprinos rješavanju pitanja Srebrenice. Jer, Bošnjaci su izloženi mogućnosti da ne budu imali vlast u tom gradu. Kao Bošnjak smatram se obaveznim da, makar simbolično, pomognem spašavanju Srebrenice. To bi svakako bio podstrek drugima da za taj dio BiH učine sve što mnogu", kazao je muftija Zukorlić.

Na molbu da prokomentira stav novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića koji je na njegov osobni poziv da posjeti Srebrenicu i tamo iskaže žaljenje odgovorio istupom kako u tom gradu uopće nije počinjen genocid, muftija Zukorlić je izjavio:

"To je ono što sam ja rekao da je prednost Tomislava Nikolića - u svakom trenutku ćete znati šta misli. On se vrlo jasno izjasnio po pitanju genocida u Srebrenici. Takav stav je neprihvatljiv i za mene i za sve Bošnjake. Prema presudi u Hagu, u Srebrenici se desio genocid. Tu nema nikakvih dilema. To je svakako Nikolićeva poruka Bošnjacima, koja je za nas, naglašavam, neprihvatljiva", istakao je Zukolić.

Na pitanje da li će se preispitati odnose s Nikolićem zbog ovakvih stavova, muftija Zukorlić je pojasnio "da nema nikakve odnose s Nikolićem".

"Mi s Nikolićem možemo praviti odnose shodno tome kako će se ponašati prema Bošnjacima u Srbiji. Podcrtavam, ova izjava vezana za Srebrenicu je neprihvatljiva. No, postoje mnoga pitanja bitna za Bošnjake koja ćemo mi pratiti i shodno tome se postaviti prema novom predsjedniku Srbije. Opće je poznato da je za nas glavna tema bila obaranje Borisa Tadića, a ne dovođenje Nikolića na vlast. To se desilo. Nikolić će svojim ponašanjem i izjavama graditi svoj status kod Bošnjaka. U Srbiji, ali i općenito", konstatirao je Zukolić.

(Anadolija)