A+ A A-

Polaznici mekteba Kiseljak, Bare i Špionica u Kopru i Ljubljani na ekskurziji

Dana 19.05.2012 godine u ranim jutarnjim satima su polaznici mekteba Kiseljak, Bare i Špionica sa svojim muallimima Ismet-ef Odobašić, Muhamed-ef Bašić i Refik-ef Hodžić uputili su se na dvodnrvnu ekskurziju u Kopar i Ljubljanu R. Slovenija, gdje nam je domaćin bio odbor islamske skupnosti Koper.

Nakon osmosatnog putovanja sa kraćim odmorima stigli smo hairli u Kopar gdje su nas dočekali veseli domaćini Nazme Šerifoski, predsjednik islamske skupnosti Koper, Safet Hodžić, potpredsjednik IO IS Koper, Nermin Hodžić, blagajnik IO IS Koper na čelu sa njihovim imamom Nevres-ef Mustafić. Nakon smještaja polaznika mektebske nastave iz Srebrenika u hotel „ Aqva park“ u Žusterni za koje se pobrinuo gosp. Edin Haskić polaznici su u 15h otišli kod svojih domaćina-vršnjaka u goste a cilj je upoznavanje i izmjena iskustava, kao i druženje. Tamo su ostali do akšam-namaza, a mnogi su sa svojim domaćinima upoznali ljepote Kopra, Izole te prelijepe plaže Portoroža i Pirana. Po povratku na akšam-namaz u mesdžid i klanjanja namaza prisutnima se obratio imam džemata Kopar Nevres-ef Mustafić, zaželivši im dobrodošlicu. Polaznici mekteba Kopar kao i gosti iz Srebrenika, polaznici mekteba Kiseljak, Bare i Špionica, zajednički su izveli nekoliko ilahija i kasida. Prisutnim vjernicima i djeci iz Kopra obratili su se imami iz Srebrenika, zahvalivši im na gostoprimstvu i susretljivosti, te pozvali vjernike i djecu Kopra da u budućnosti oni budu gosti u Srebreniku.

Za ručak gostima iz Srebrenika pobrinuo se uspiješni Bošnjak iz Vlasenica gosp. Ramo Borić koji radi u jednom elitnom restoranu Ankaran u Kopru, Ramo je veliki majstor za pripremanje ribljih specijaliteta, te na takav način ukazao čast gostima iz Srebrenika.

Nakon nedjeljnog doručka, sutradan, polaznici mekteba iz Srebrenika su u 10h uputili se prema Postojni gdje su zahvaljujući Fahrudin-ef Smajiću koji im je obezbijedio karte za Postojnsku jamu, obišli istu. Jedna karta je koštala 22 eura, a polaznika mekteba iz Srebrenika sa njihovim muallimima je bilo 52, što zavređuje pomenutu pažnju.

eks-sreb-slo-05-2012-1

Obilazak Postojnske jame je trajalo 2h, a gje se podrazumijeva putovanje vozom 2km i pješačkom obilasku od 1km, na dubini od 120m, učenici su ostali fascinirani ljepotama Allahovog stvaranja gledajući špagetnu dvoranu, mračnu jamu, ruski most, koncertna dvorana, nakona obilaska jame učenicima je priređen ručak u restoranu Nibi-Vrhnika za koji se potrudio gosp. Arif Bašić. Poslije ručka učenici su se uputili u Ljubljanu gdje im je domaćin bio Senad-ef Karišik i Špendi-ef. Fidani. Zajedno sa domaćinima učenici su obišli prostorije Mesdžida u Ljubljani gdje su upoznati sa njihovim programom i radom kao i lokacijom na kojoj će ako Bog da bit izgrađen Islamski centar u Ljubljani. Uz zakusku – sladoled učenici su sa svojim domaćinima obišli staro jezgro Ljubljane gdje su napravili nekoliko zajedničkih fotografija. U 19h učenici su se uputili prema Bosni a u svoj rodni grad su stigli u 02h ujutro.

Koristimo priliku da se zahvalimo navedenim domaćinima i njihovim džematlijama koji su iskazali gostoprimstvo mektebskim polaznicima moleći Allaha da im to upiše u hajr. Amin!

Damir-ef Babajić,

Ismet-ef Odobašić