Promo banner

A+ A A-

Donji Vakuf: Hatme u Pruscu-Akhisaru

U džematu Handanagine džamije u Pruscu, 27.05.2012. godine (nedjelja), upriličen je svečani program povodom hatmi svršenika mektebske nastave. Ove godine je 38 polaznika mektebske nastave proučilo čitav Kur’an pred Sakib ef. Beganom. Ovo je 30 generacija polaznika mektebske nastave koja je pred ovim Pruščakom proučila čitav Kur’an, a do sada su to učinile i 4 generacije starijih polaznika, dok je 13 svršenika medresa prve harfove učilo pred ovim vrijednim imamom.

hatme-prusac-05-2012

Svršenici mektebske nastave su sami osmislili i vodili program koji je sadržavao učenje sure Jasin, kraćih sura i ašereta, izvođenje prigodnih ilahija, kao i praktično pokazivanje izvršavanja propisa vezanih za abdest i namaz. Navedeni program su osmislili i izveli svršenici mektebske nastave: Abdibegović Amina, Abdibegović Dinka, Abdibegović Muhamed, Abdibegović Sajra, Atić Nesib, Atić Nesiba, Čizmo Šeherzada, Daul Ajna, Daul Sedin, Daul Sedina, Hadžiavdić Nedžada, Hamzakadić Agan, Hamzakadić Ajla, Helja Emina, Hočkić Amina, Hočkić Enes, Horić Lejla, Kaniža Azra, Kaniža Merima, Karaosmanović Jasmina, Karaosmanović Nermina, Karaosmanović Nihad, Kelić Devleta, Kelić Emina, Kelić Fata, Kelić Munira, Mujagić Imran, Mujagić Merjem, Sijamija Amira, Sijamija Indira, Zigue Ahmed, Zigue Ubejdullah, Zigue Zejneb, Žuljko Besim, Žuljko Medina, Žuljko Senad i Žuljko Vildana, koji su proučili čitav Kur’an, te Elkaz Nermina i Sijamija Ahmed, koji su tek počeli učiti Kur’an, dok je Žuljko Medina, učenica generacije u “Drugoj osnovnoj školi” Prusac vodila program ove svečanosti.

Pored roditelja, brojnih džematlija i gostiju svojim prisustvom ovu svečanost su uveličali imami drugih džemata u Pruscu, Esad ef. Slipac, glavni imam MIZ Donji Vakuf i Muharem Agić, predsjednik MIZ Donji Vakuf.

“Mekteb je najvažnija stvar u životu Bošnjaka. Mektebi su regrutni centri za naše medrese iz kojih izlaze svršenici koji se dalje školuju i zauzimaju značajna mjesta u našem društvu. Mekteb nema alternative, jer škole obrazuju, a mektebi i medrese odgajaju i obrazuju. Svi imamo lice, ali nemamo obraz, u mektebu se stiče obraz.” istakao je glavni imam MIZ Donji Vakuf, Esad ef. Slipac, u svom obraćanju. Na kraju programa je predsjednik MIZ Donji Vakuf, Muharem Agić, svršenicima uručio diplome i prigodne poklone.

Učenjem hatma dove neće se stati sa učenjem Kur’ana u Pruscu, jer “Da je Bosna od dženneta dio… Kur’an bi se u Pruscu učio”. Proučeno je i prvih 5 ajeta sure Al-Beqare i time započeta nova hatma u ovom džematu.

Haris Magrdžija