A+ A A-

Sjećanje na 38 šehida Stanić Rijeke

Svečanim otvorenjem džamije koja je zapaljena u vrijeme agresije na BiH i mevludskim programom u centralnoj džamiji u džematu Stanić Rijeka, u subotu 2. juna 2012. godine obilježen je 2. juni – Dan oslobođenja Stanić Rijeke, Medžlis Islamske zajednice Doboj.

 sjec-stanic-rijeka-06-2012-0

U aprilu mjesecu 1993. godine, nakon prodora srpske vojske u dubinu Stanić Rijeke, neprijatelji su zapaljivom municijom gađali džamiju u ovom džematu. Požar koji je nastao uspio je ugasiti tadašnji imam u ovoj džamiji rah. Almir ef. Mešić, koji je poginuo kao šehid 1994. godine. U tim dejstvima džamija je po drugi put zahvaćena požarom i do temelja izgorjela. Munara je ostala cijela, zahvaljujući materijalu od koga je sagrađena, i kao takva svjedoči o tom vremenu.

sjec-stanic-rijeka-06-2012-1

Manifestaciji obilježavanja Dana oslobođenja Stanić Rijeke prisustvovao je muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović. Nakon što se zahvalio porodicama Jurtseven i Gumustas iz Republike Turske na pomoći u rekonstrukciji džamije, muftija zenički kazao je: „Haram je zaboraviti naše šehide i sve ono što se dešavalo u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine. Trideset osam šehida ovoga džemata obavezuju nas na jedinstvo i slogu u džematu, obavezuju nas da budemo iskreni jedni prema drugima i da gradimo međusobno povjerenje, da istina, pravda i pravičnost budu naši principi na kojima ćemo živjeti i graditi svoju domovinu.“

sjec-stanic-rijeka-06-2012-2