A+ A A-

Državno takmičenje iz Islamske vjeronauke

djeca-u-skoliU Visokom će u nedjelju, 03. juna 2012. godine, sa početkom u 09:00h biti održano prvo državno takmičenje iz Islamske vjeronauke. Organizator ovog takmičenja je Vjerskoprosvjetna služba, a takmičare će ugostiti medresa „Osman ef. Redžović“ u Velikom Čajnu kod Visokog.

Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta Islamske zajednice u BiH već godinama organizira takmičenja za polaznike mekteba i medresa i u tome već ima bogatu tradiciju i zapažene rezultate.

S obzirom da polaznici vjeronauke u BiH predstavljaju najveći dio ukupne vjerničke populacije, a da do sada u okviru ovog predmeta nisu imali priliku natjecati se na državnom nivou, Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta je odlučila organizirati takmičenje iz vjeronauke za kandidate koji su prošli niže nivoe takmičenja. Tim prije što određeni medžlisi i muftijstva već dugi niz godina uspješno organiziraju takmičenja na svojim nivoima.

Ako se uzme u obzir činjenica da u vrtićima i školama vjeronauku pohađa oko 230.000  učenika, onda je nasušna potreba omogućiti najboljim od njih da dođu do izražaja u jednom takmičenju na državnom nivou, odnosno na nivou Rijaseta IZ u BiH, tim prije što je Vjeronauka predmet sa obiljem odgojno-obrazovnih sadržaja čije izučavanje dodatno pojačava pitanje odgojenosti učenika i osposobljenosti za svakodnevni život i izazove.

Ovo takmičenje ima individualni značaj za sve učesnike jer sama pojava na državnom/Rijasetovom takmičenju je dovoljna satisfakcija za učenike i svrstavanje u grupu najboljih na nivou BiH. Isto važi i za vjeroučitelje. Naravno, svakom učesniku je cilj da bude najbolji od najboljih, kao i svakoj grupi, a takmičenje omogućava verifikaciju najboljih od najboljih. Osim  toga, ovo takmičenje ima širi društveni značaj jer pomaže u afirmaciji pozitivnih vrijednosti i pokazanih sposobnosti učenika i vjeroučitelja.

U prilogu donosimo i listu ovogodišnjih takmičara:

Takmičari

muftijstvo

Vjeroučitelj

PREDSTAVNICI

V

VI

VII

VIII

Banjalučko

Čergić Armin

Hodžić Almir

Kasumović Mersudin GulamićSaudin

KoženićAmel

MujičićTarik

IX-KovačevićAldin

Bihaćko

Zehinović Zumreta

ŠabićMersina

AleševićHana

GrahovićAmar

Goraždansko

Memišević Emina

Borčak ELvir

Nedžma Mušović

Elmina Deljo

Advija Hrelja

Mostarsko

Azemina Merušić-Potur

Džiho Almira

Alihodžić Amel

Grcić Šejla

DrunaspahićSelma

DedovićHana

Sarajevsko

Šehić Senida

DelićAlem

Sikira Mirezeta Dizdarević Amir

Travničko

Enisa Gazija- Pajt

Melika Zitouni-Perenda

Begović Zahida

Ivazović Sumeja

Karalić Merjema -

Tuzlansko

ImamovićMehmedalija

Dedić Alem

Salkić Sadija

Šehić Jasmina

Sarajlić Edisa

Hasić Amina

Zeničko

Samed Pašalić

Munevera Ridžal

Amila Mehić

Nejra Avdić

Sanida Zahirović