Promo banner

A+ A A-

Srebrenik: Hatma dove u džematu Lušnica

Dana 26. maja ove godine u džematu Lušnica Medžlis islamske zajednice Srebrenik je bilo svečano. Naime, 8 polaznika mektebske nastave je položilo završne ispite pred vjersko prosvjetnom komisijom Medžlisa IZ-e Srebrenik i izišlo na hatme. Džamija je bila temeljito očišćena i rashlađena klima uređajima a prvi posjetioci su počeli dolaziti već u 11 sati.

Svečanost je počela u 12:30 sati učenjem Jasin-i-šerifa, imami medžlisa IZ Srebrenik su proučili Ja-sin. Nakon klanajnja namaza, prisutne je poselamio imam lušničke džamije, Mevludin-ef Joldić, poželivši prisutnima dobrodošlicu i ugodan boravak u džematu Lušnica.

hatme-lusnica-sreb-05-2012 

Imami su svojim divnim glasovima, džematlije počastili učenjem Mevluda.

Zatim su učenice i učenici džemata Lušnica počeli sa izvođenjem svog dijela programa, učeći Kur´an i ilahije. Prisutni su bili impresionirani, kako učenjem Mevluda od strane imama, tako i dijelom programa koji su izvodili učenice i učenici. Prisutni, prepuna džamija rodbine, prijatelja i poznanika su pažljivo slušali učenje Kur'ana koje je pripremljeno kao manje predavanje svakog djeteta.

Nakon toga, prisutne je lijepim i iscrpnim vazom počastio glavni imama Medžlisa, Refik ef. Hodžić.

Posebno su bili sretni roditelji. Nekima od njih je ovo bilo prvo dijete koje daje hatmu a nekima drugo pa ček i treće. Inače, ovo je V generacija koja čini hatmu pred imamom Mevludin-ef Joldićem, koji u uvodu reče da je za ovih 17 godina ukupno hatmu učinilo 60 polaznika, a u Kur’anu učilo više od 100 polaznika mekteba Lušnica.

Svečanost je ukrašena i posjetom većeg broja imama koji su svojim ahmedijama davali poseban ton svečanosti. Prisustvo glavnog imama, na čelu imama sa prostora Medžlisa Srebrenik i okolnih Medžlisa,  koji se na kraju programa obratio vazom punim pouka i savjeta, dao je poseban ton ovoj svečanosti. Hafiz Esmir-ef je proučio  dovu a Refik-ef. je uručio diplome i knjige u ime Medžlisa IZ-e Srebrenik.

hatme-lusnica-sreb-05-2012-1

Poslije podne namaza, rodbina i prijatelji su darivali djecu po srebreničkom običaju, džemat je nagradio polaznike mekteba svršenike hatmi kao i Medžlis IZ-e Srebrenik. Važno je napomenuti da vjerne džematlije Joldić Rasim I Joldić Mihana novčano nagradili svršenike hatmi, a firma Corn Flips je donirala 35 paketa svojih proizvoda svim učesnicima. Bilo je lijepo vidjeti tako okićenu djecu gdje se moglo vidjeti da roditelji i rodbina nisu žalili sredstava da nagrade polaznike koji su višegodišnju redovnost na mektebskoj nastavi krunisali ovom svečanošću. To je svakako lijep gest i podsticaj kako bi i druga djeca bila redovna i marljiva na vjerskoj pouci.

Prisutni imami i roditelji su čestitali Mevludin ef. na još jednoj uspješno izvedenoj generaciji poželjevši mu još puno sličnih manifestacija, a u ime Medžlisa Srebrenik Mevludin-ef je čestitao glavni imama Medžlisa, Refik ef. Hodžić, poželjevši mu još puno uspjeha i uručivši mu priznanje Medžlisa IZ-e Srebrenik.

Ovom prilikom ćemo navesti imena svih učenica i učenika koji su pročili Hatmu:

Ćatić Dževad

Joldić Mensura

Joldić Senija

Joldić Zajim

Joldić Aida

Joldić Nadir

Joldić Muamer

Joldić Nedmir

Sve je vjerno zabilježio video zapisom snimajući cijelu svečanost.

Na kraju su se prisutni razišli praćeni ljetnom kišom noseći lijepe utiske sa svečanosti hatma dova u džematu Lušnica.

Moleći Allaha dž.š. da trud ovih učenika bude obilato nagrađen, upućujemo iskrene čestitke njima, njihovim roditeljima i muallimu, prof. Mevludin-ef Joldiću, na uloženom trudu i postignutom uspjehu. Amin!

Damir-ef Babajić