Logo

Obilježen 24. maj – početak agresije na Kozarac

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

U organizaciji Medžlisa IZ-e Kozarac, trinaestu godinu zaredom, 24. maja 2012. godine, upriličeno je sjećanje na početak agresorskog napada na Kozarac  i okolna muslimanska naselja koja su nekada gravitirala općini Kozarac, a nalaze se na teritoriji istoimenog medžlisa.

24-maj-kozara-2012-1

Prije punih 20 godina, 24. maja 1992. godine, u podnevsko vrijeme, počela je stravična priča o krajiškom muslimanskom gradiću u kome je živjelo oko 22.000 građana, od kojih je 96 % bilo islamske vjeroispovijesti. Gradiću koji je bio poznat po marljivosti i čestitosti svojih stanovnika do te mjere da su ga zbog mnogih pozitivnih dostignuća mnogi nazivali ''Mala Švicarska''. Tog kobnog dana, '92. godine, Kozarac počinje da stječe epitete od kojih se ''krv ledi u venama'', a koje srpski agresori prirediše masovnim ubistvima, zloglasnim koncentracionim logorima, mučenjima, silovanjima, protjerivanjima cjelokupnog stanovništva, paljenju i rušenju svih privatnih i vjerskih objekata Bošnjaka.

Ovogodišnje obilježavanje 24. maja je upriličeno na 20. godišnjicu od pomenutog događaja i njime je započela višemjesečna manifestacija Medžlisa IZ-e Kozarac koja nosi naziv „Stradanje, ponos i nada“, kojom će se obilježiti sjećanje na tragične trenutke iz povijesti Kozarca, njegovog ponovnog uzdizanja i borbe za povratak i organizaciju vjerskog i svakog drugog oblika života, te uspjeha koji su se postigli upornošću, ljubavlju i iskrenim željama ovdašnjeg stanovništva.

Obilježavanje je otpočelo okupljanjem nekoliko hiljada Kozarčana i mnogobrojnih prijatelja iz drugih mjesta ispred glavne kozaračke džamije gdje je obavljen podne namaz kojeg je imamio muftija bihaćki, prof. Hasan ef. Makić.

Po izlasku iz džamijskog harema formirana je ogromna kolona na čelu sa muftijama, glavnim imamimima i imamima koja je prošla mirnim mimohodom kroz glavnu kozaračku ulicu i uputila se na šehidsko mezarje Kamičani-Kozarac.

Kolona se na nekoliko minuta zaustavila pored nedavno izgrađenog Spomen obilježja stradalim građanima Kozarca gdje je pred duše ubijenih proučena Fatiha.

Po dolasku na šehidsko mezarje, tridesetak prisutnih imama je proučilo Jasin-i-šerif, te kratke kur'anske sure i dovu. Nakon učenja prisutnima su se prigodnim govorima obratili glavni imam MIZ-e Kozarac, prof. Amir ef. Mahić, muftija bihaćki, prof. Hasan ef. Makić, te izaslanik reisu-l-uleme, mr. Husein ef. Kavazović.

Nakon obraćanja i još jedne poklonjene Fatihe za 1268 kozaračkih šehida, prisutni su se postepeno u miru i dostojanstvu, puni tuge i bola, ali još uvijek ponosni i prkosni, razišli i vratili svojim kućama.

A.M.

  • #U0139#U00a0ehidsko turbe 1#U0139#U00a0ehidsko turbe 1

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.