A+ A A-

U Zenice se otvara istureno odjeljenje FIN-a

U utorak 29. maja 2012. godine muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović u svom Uredu primio je delegaciju Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu koju je predvodio dekan prof. dr. Ismet Bušatlić.

Sastanku u Uredu muftije prisustvovali su: prof. dr. Enes Ljevaković, doc. dr. Zuhdija Hasanović, dr. Zuhdija Adilović, dekan Islamskog pedagoškog faulteta u Zenici, hfz. dr. Halil Mehtić, mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam MIZ Zenica, Hasan Mucić, sekretar IPF u Zenici i Edin ef. Kavazović, sekretar muftije zeničkog.

istur-odjel-fina-zen-05-2012

Na sastanku je dogovoreno da se u Zenici, od naredne akademske 2012/2013. godine, organizira istureno odjeljenje Fakulteta islamskih nauka.

Islamski pedagoški fakultet u Zenici preuzeo je obavezu obezbjeđenja prostora, a Ured muftije obavezu finansiranja troškova prijevoza za profesore.

Muftija zenički istakao je da je motiv za ideju organiziranja isturenog odjeljenja Fakulteta islamskih nauka imao u činjenici da bi se na taj način za šezdeset pet imama sa područja Muftiluka zeničkog, koji studiraju na Imamskom smjeru Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, olakšalo ispunjavanje obaveze sticanja fakultetske diplome, uz manje odsustva sa terena i znatno niže troškove.

Dekani su se složili da postoje objektivne mogućnosti za realizaciju navedenog projekta, a dogovoreni su i konkretni koraci koje je u narednom periodu potrebno poduzeti u cilju realiziranja istog.