A+ A A-

Otvorena jedna od najljepših džamija u Sjevernoj Americi

U sklopu ovogodišnjih susreta Bošnjaka na ovom prostoru, svečano je otvorena džamija u Bowling Greenu. Prostor na kojem je sagrađena, zelenilo, kao i njena munara, podsjećaju na Bosnu i Hercegovinu i njene proplanke. Vrijedne džematlije ovoga džemata su u ovaj objekat pored velikog broja akcija, ugradile 1200 000 USD.

dzamija-sjev-amerika-05-2012

U prisustvu velikog broja Bošnjaka (oko 10 000)  koji su došli iz svih krajeva Sjeverne Amerike program je počeo u 10 i 30h., po lokalnom vremenu učenjem odlomaka iz Kur'ana. Program je uspješno vodila Dželdina Dželil, rodom iz Foče, obučena u staru bošnjačku nošnju. Smjenjivali su se govornici: gos. Azmir Husić - predsjednik džematskog odbora, Ramo ef. Jusić – imam džemata, dr. Muaz ef. Redžić – oblasni imam regije VII – koji je bio prvi imam Bošnjaka u ovom gradu, Tajib ef. Pašanbegović – glavni imam za Kanadu, Senaid ef. Kobilica – glavni imam IZB Norveške, dr. Senad ef. Agić – dugogodišnji glavni imam, Sabahudin ef. Ćeman – glavni imam naše Zajednice, dr. Aras Konjhodžić – predsjednik skupštine IZ-e, te mr. Mirsad ef. Kalajdžić – rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu Rijaseta IZ-e BiH, kao izaslanik reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića.

 Prostor između govornika bio je popunjen ilahijama, tekbirima i salavatima, u izvedbi hora ovoga džemata. Zahvaljujući izvanrednoj organizaciji domaćina, ovoga dana gostima nije ništa nedostajalo. Hrana, hladni napitci, šatori sa stolicama, potreban broj vozila koja su goste prevozila od hotela do džamije i obratno su samo dio od aktivnosti domaćina.

Nakon proučene dove Mirsad ef., je svoje pravo da otvori džamiju prepustio vrijednim džematlijama ovoga džemata, koje je pozvao da priđu i preuzmu 200 makaza koje su za ovu priliku pripremljene i da presjeku vrpcu. Učenjem tekbira imama i svih prisutnih, zvanično je ova džamija i otvorena. Nakon što je klanjan podne namaz, domaćini su sve goste pozvali na osvježenje uz ručak i kahvu.

Obzirom da je došlo do promjena u izvršnom tijelu Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, prisustvo Mirsad ef., je iskorišteno i za sastanak ovog tijela. Za sekretara Zajednice izabran je dr. Muaz ef. Redžić, te dva člana Ismet ef. Zejnilović i Adis Trnjanin koji će u ime upravnog odbora Zajednice koordinirati buduće susrete Bošnjaka u Charlotte, a koji će biti održani u maju 2013 godine.

  • IMG_8590IMG_8590