Promo banner

A+ A A-

Jajce: Održan šehidsko-vakifski mevlud u džematu Bučići

U subotu 26.05.2012.god, u prepunoj Vakfijja džamiji u Bučićima, MIZ Jajce, održan je tradicionalni šehidsko-vakifski mevlud. Iako po veoma kišnom vremenu veliki broj  džematlija je pokazao da nisu zaboravili šehide, njihovu žrtvu za Islam, kao ni svoju tradiciju. Tradicija ovog mevluda je veoma duga i u vrijeme od 1948-1992 god., to je bio vakifski mevlud, a poznato je da je Dnoluka vakuf dobrotvora Gazi Husrev-bega, a poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu se obilježava kao šehidsko-vakifski mevlud. Nakon klanjanja podne-namaza, mevludsku svečanost je započeo uvodnim obraćanjem mjesni imam Senaid ef. Hodžić, koji je poselamio sve prisutne, goste i zvanice te poseban selam uputio svim šehidskim porodicama. Nakon obraćanja mjesnog imama uslijedilo je izvođenje mevludskog programa koji su izveli učenici odnosno mješoviti hor Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, na čelu sa prof. Lejlom Bešo-Haskić. Prisutne džematlije su zaista mogle uživati u prelijepoj izvedbi ovoga hora. Mevludskoj svečanosti su prisustvovali, kao i svake godine, glavni imam Medžlisa Jajce Ramiz ef. Bećirović, kao i imami ovoga Medžlisa. Nakon nastupa hora Elči Ibrahim-pašine medrese prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Jajce Ramiz ef., koji je poselamio šehidske porodice, imame svoga Medžlisa, goste iz Travnika, kao i sve prisutne džematlije koji su svojim prisustvom uveličali ovaj ibadet. Svojim nadahnutim govorom je ukazao na važnost i ulogu Medžlisa Jajce u očuvanju vrijednosti Islama na ovome području, kao i u potpori i pomoći koju ovaj Medžlis je činio i čini u okviru Islamske zajednice, te tako i za  Elči Ibrahim-pašinu medresu.

mevlud-bucici-jajce-05-2012Jedan od povoda da ovaj hor nastupi i učini nam čast da bude gost na ovome mevludu jeste i zasluga Medžlisa Jajce na izuzetno marljivom ukupljanju zekata i sadekatu-l-fitra svake godine u toku Ramazani-šerifa, kao i poljoprivrednih proizvoda za potrebe ishrane učenika ove Travničke medrese. Iz nadahnutog govora Ramiz ef., veoma je bitno naglasiti i to da je glavni imam izvijestio prisutne o uspjesima Medžlisa Jajce na proteklom takmičenju iz mektebske nastave, gdje je Medžlis Jajce osvojio prvo mjesto u ukupnom plasmanu na nivou Muftijstva Travnik. Allahu ekber. O važnosti i ulozi mektebske nastave za našeg šejha Ramiz ef., najbolje su kazale suze na njegovom licu dok je čitao imena najboljih polaznika mekteba: Selma Turanović, Sumedin Penić, Azra Kasum i Amina Dervišić, koji za nijansu bijaše bolji od mnogih ostalih te stekoše pravo Medžlis predstavljati na ovom takmičenju. Nakon obraćanja glavnog imama, džematlijama se obratio gost predavač iz Travnika, profesor Elči Ibrahim-pašine medrese, dr. Ahmed ef. Adilović, prvi direktor obnovljene medrese, 1994. godine. Svojim vazu-nasihatom je oduševio prisutne, između ostalog  naglasivši kolika je zaista počast imati šehida u porodici i o nagradama koje čekaju šehide na onome svijetu, Ahiretu, pa će im čak i poslanici na nekim Allahovim nagradama pozavidjeti, iako su poslanici iznad stepena šehida i svih ostalih džennetlija.

Nakon obraćanja Ahmed ef., uslijedio je trenutak koji je bio vrhunac ove manifestacije (šlag na tortu). Naime, prof. dr Ahmed ef. Adilović je uručio glavnom imamu Medžlisa Jajce, Ramiz ef. Bećiroviću priznanje za sav uloženi trud koji je učinio i čini, kao i Medžlis Jajce na čijem je on čelu, u radu Elči Ibrahim-pašine medrese kao i njenom efikasnom funkcionisanju. Ramiz ef. je zahvalio na dodijeljenom priznanju akcentirajući da se Medžlis Jajce trudi da bude stalna podrška Islamskoj zajednici u BiH, u svim poslovima, pa i Medresi Travnik kao jednoj od njenih institucija. Nastup hora Elči Ibrahim-pašine medrese i ovo, moram priznati, zasluženo  priznanje su bile zaista osvježenje za duše prisutnih džematlija. Na kraju programa mjesni imam je poselamio sve prisutne zahvalivši im na njihovom dolasku i podršci, te pozvao zvanice, goste i šehidske porodice na ručak.

Šehidsko-vakifski mevlud u Bučićima je jedan u nizu šehidskih mevluda koji se održavaju na području Medžlisa Jajce. Tako je održan šehidski mevlud u džematu Kruščica, koji svake godine bude posljednje subote u ovom mjesecu i u Cvitoviću. Zatim slijede šehidski mevludi u: Jezeru, Vlasinju, Kuprešanima, Jajcu, Lupnici, Pšeniku, Bešpelju, Šipovu, Bešnjevu, Doganima, Divičanima, Šibenici, Lendićima i Vincu.

A. Aganović