A+ A A-

„Dani Ahdname 2012“: Simbol prošlosti i zalog budućnosti

U selu Milodraž kod Kiseljaka jučer (28.05) je održana centralna manifestacija „Dani Ahdname 2012“, kojoj su prisustvovali premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz, ataše za kulturu pri ambasadi Republike Turske Cengiz Aydin, fra Luka Markešić, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Ismet Buštalić, te brojni dužnosnici i gosti.

dani-ahdname-2012-1

Lendo je uz ostalo napomenuo kako je svrha današnjeg okupljanja u Milodražu obilježavanje 549. godišnjica Ahdname.

 „Ahdnama je vjerovatno jedan od najstarijih dokumenata o ljudskim pravima. Ona nam pokazuje da je moguće živjeti u miru i slogi. To što smo se mi okupili ovdje danas u ovolikom broju, znak je da temelji Ahdname još uvijek žive“, rekao je Lendo.

Fra Luka Markešić je istakao značenje Ahdname kroz historiju, danas, kao i značenje koje će ovaj dokument imati u budućnosti.

„Ahdnama je model prijateljstva, tako je treba znati i vrednovati. Ona ima tri značenja - u prošlosti je značila da jedan državnik daje pravo i garanciju sigurnosti života, onoga što mi danas nazivamo ljudskim pravima. Ovaj dokument je važniji za nas danas, jer nas podstiče da izgrađujemo našu državu danas u kontinuitetu sa vrijednostima koje je imala srednjovjekovna država, poput ove Ahdname. Za našu budućnost, mi trebamo založiti sve teške trenutke koje sada proživljavamo“, rekao je Markešić, ističući da je vrijednost Ahdname  upravo u tome što su bosanski franjevci ostali u BiH i sa svojim sunarodnjacima našli zajednički život, a nisu protjerani sa ovih prostora.

Ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz rekao je da je svoj diplomatski život proveo pretežno na područjima država koje su se nalazile u sastavu Osmanske imperije i da je primjetio da su svi narodi koji su ostali nakon povlačenja Osmanlija, nastavili život i suživot. On je dodao da, iako ne razumije bosanski jezik, nakon šest mjeseci obavljanja dužnosti u BiH, osjeća kako njen narod vrlo dobro razumije.

„Želim čestitati tvorcima Ahdname, i vjerujem da su oni još uvijek duhom među nama i da gledaju naša djela. Vjerujem da su oni vijekovima posmatrali rast i pad Osmanske imperije, pad Srebrenice, ali isto tako sada posmatraju put BiH i regiona prema pomirenju“, istakao je Yildiz.

Ambasador je prenio pozdrave ministra vanjskih poslova Turske Ahmeta Davutoglua, i kazao da je ministrova želja da sljedeće godine prisustvuje ovom događaju. Iako je Ankara glavni grad Turske, Yildiz je kazao da je Istanbul mjesto susreta i centar kulture, te pozvao narode iz BiH da se uvijek osjećaju dobrodošli u Turskoj.

(Anadolija)