Logo

Diskriminacija u osnovnoj školi u Bos. Novom

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

djeca-u-skoliAutor: Muhamed Hodžić

Novi skandal je potresao Bosanski Novi a njegovi kreatori su obrazovne institucije i prosvjetni radnici.  Na udaru su se našla djeca koja pohađaju školu u Blagaj Japri, područnu školu koja pripada O.Š. u Svodnoj.

Prema informacijama sa terena, djeca koja pohađaju ovu školu u Blagaju proteklih sedmica su se intenzivno spremala za nastup u O.Š. Svodna, za subotu 26. maja 2012. godine, kada se trebala održati centralna školska manifestacija.

Za pripreme djeca i roditelji, u dogovoru sa svojim učiteljima, kupili su platna te sašili tradicionalnu bosansku odjeću kako bi autentično predstavili svoju autohtonu kulturu te se predstavili onako kako najbolje znaju i umiju.

U subotu, nakon što su se djeca okupila pred školom u Blagaju sa svojim učiteljima čekajući polazak, pojavio se v.d. direktor O.Š Svodna te ih obavijestio da ne mogu ići u Svodnu i nastupati u tradicionalnoj bosanskoj odjeći iz sigurnosnih razloga nego da obuku nešto što je neutralno.

Uslijedilo je veliko razočarenje, plač djece i učiteljica, šok i nevjerica na ovom sramotnom činu od onih koji treba da djecu odgajaju i pomažu u njihovom zdravom odrastanju.

Djeca nakon tog razočarenja nisu nastupila na predviđenoj manifestaciji a gorak okus nepravde morali su okusiti u najljepšim godinama svoga života.

Špekuliše se da su školskom odboru stizala anonimna pisma u kojima je stajalo da djeca iz Blagaja nisu poželjna da nastupe u bošnjačkoj nošnji te da iz tih razloga za njihovu sigurnost se ne može garantovati.

Povodom ovog problema obaviješteni su mediji i nadležne institucije u Bosanskom Novom, Sarajevu i Banja Luci a u ponedjeljak će se održati i sastanak mjesne zajednice Blagaja gdje će se raspravljati o ovom problemu ali i drugim problemima koji su vezani za nagomilane probleme povratničke djece u školovanju.

Portal www.bosanskinovi-urije.com javno osuđuje ovakav sramotan čin i diskriminaciju blagajske djece u javnim institucijama Republike Srpske. Pozivamo nadležne organe da pozovu na odgovornost v.d. direktora i Upravni odbor O.Š. Svodna a policijskim organima da istraže i pronađu osobe koje su spremne prijetiti ugrožavanjem sigurnosti bilo koga a kamo li školske i maloljetne djece.

(www.bosanskinovi-urije.com)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.