Promo banner

A+ A A-

Održani XVII susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike

Od 25. do 27. maja ove godine održani su susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike u Bowling Greenu. Već u petak počeli su pristizati Bošnjaci iz svih krajeva  prostrane Amerike i Kanade. Neki su to činili organizirano autobusima, mini busevima, automobilima, a veliki broj njih je stigao i avionima. U ovom gradu u kome Bošnjaci od ukupnog broja stanovnika čine 10 % , njihov broj u ovih nekoliko dana je bio udvostručen. Svuda naokolo su bile bosanske zastave i govorilo se bosanskim jezikom. Turnir u malom fudbalu, koncert sevdaha, smotre folklora, sastanci, kao i različiti programi vjerske sadržine su dio aktivnosti koji su se ovih dana održavali u ovom gradu.

xvii-sus-bos-sj-am-05-2012-1

Klanjanjem džume namaza zvanično je označen početak vjerskih aktivnosti. Istog dana nakon akšam namaza proučen je tradicionalni mevlud za ove prilike u izvedbi imama koji djeluju na ovom području. Predavanje je održao rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić koji je na ovim susretima bio ujedno i izaslanik Reisu-l-uleme. U društvu Mirsad ef., na ovim susretima su bili sekretar Ureda Mirnes ef. Lemeš i Senaid ef. Kobilica – glavni imam IZB u Norveškoj, koji je ujedno i član saborske Komisije za dijasporu.

xvii-sus-bos-sj-am-05-2012-2Subota, 26. maj, je bila radna za Islamsku zajednicu Bošnjaka Sjeverne Amerike, obzirom da je u 10 h, počela redovna sjednica Skupštine IZ-e kao najveće zakonodavno tijelo. Sastanak je počeo učenjem odlomka iz časnog Kur'ana, nakon kojeg je predsjednik iste dr. Aras Konjhodžić predložio dnevni red koji je jednoglasno i prihvaćen. Pozvao je zatim glavnog imama i sekretara da podnesu svoje godišnje izvještaje. Dr. Aras je delegate ukratko informisao da je  nakon provedenih izbora na terenu, došlo do promjena na čelu Zajednice, te je pozvao rukovodioca Ureda Mirsad ef., da se obrati delegatima skupštine i da ih podrobnije izvijesti o ishodu istih. U svom obraćnju Mirsad ef. je rekao sljedeće:

„Neka je hvala Uzvišenom Allahu dž. š .koji mi je omogućio da i danas u ovom svečanom prijepodnevnom dijelu sjednice Skupštine Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, budem sa Vama uvaženim delegatima. Neka je salavat i selam na sve Poslanike od Adema do Muhameda a.s.

Uvaženi imami, uvaženi delegati, cijenjeni gosti, dozvolite mi da Vas najtoplije poselamim esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu. Koristim priliku da Vam prenesem selame od uvaženog Reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića. Raduju ga vaši uspjesi te Vam na njima čestita, očekujući uspješan nastavak započetih aktivnosti.

Posebno mi je drago braćo i sestre da Vas vidim u ovolikom broju. Vaše prisustvo na najbolji način govori o vama, vašem imanu i brizi za stanje Zajednice i Bošnjaka na ovom prostoru. Svima Vama na čelu sa upravnim odborom IABNE želim čestitati na odabiru domaćina i uspješno organiziranim XVII susretima Bošnjaka Sjeverne Amerike. Ponosan sam na Vas i na ono što radite. Obilazeći ovaj džemat i sve ono što su uspjeli do sada uraditi na najbolji način govori o aktivnostima Bošnjaka na ovom prostoru.

Da smo do sada uspjeli izgraditi samo ovaj objekat imali bi razloga za radost. Na sve ono što smo do sada uspjeli postići, trebamo biti ponosni, sretni i radosni.

Senad ef., je u svom izvještaju pomenuo, a ja ovdje želim posebno istaći da je na jednoj od sjednica Rijaseta IZ-e BiH, ova Zajednica pohvaljena kao najuspješnija u dijaspori po akcijama provedenim u prošloj godini, na čemu Vam želim čestitati i posebno se od srca zahvaliti.

Kao što smo i najavili na prošlom sastanku u Houstonu Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike je u koordinaciji sa Uredom za bošnjačku dijasporu ispunila svoje obećanje i do ovog sastanka  izvršila izbor oblasnih, kao i glavnog imama za ovo područje. Naši imami su pokazali  zrelost i krajnje razumijevanje prilika i stanja u kojem se Zajednica nalazi. Svojim odnosom i ličnim primjerom pokazali su da je njihov prioritet jedinstvo Bošnjaka i naše Zajednice na ovom prostoru, te im na tome želim čestitati.

Zahvalnost na dosadašnjem radu, visini zadatka i adekvatnom odgovoru, a sve u cilju institucionalnog jačanja Zajednice, želim posebno iskazati dugogodišnjem glavnom imamu Senad ef. Agiću. Naša zajednička procjena bila je da se Senad ef., ne kandidira za glavnog imama na već proteklim izborima. Ličnim primjerom jasno je pokazao svima, da interes Zajednice mora biti iznad svega, te mu na tome želim iskreno čestitati.

xvii-sus-bos-sj-am-05-2012-3Želim takođe najaviti otvaranje nove stranice na relaciji prava i obaveza naših džemata prema krovnoj organizaciji. Pozivam sve naše džemate da izvršavaju svoje obaveze, ali isto tako i da uzmu aktivno učešće u reguliranju novih odnosa budućeg rada Zajednice. Ne dozvolimo sada kada smo u ekspanziji, da nam se džemati cijepaju i dijele na više jedinki.  Našim koordiniranim odnosom prema tim pojavama, džematskim kao i krovnim statutom to moramo spriječiti. Ne mogu se otvarati inat džemati, kao ni oni u vlasništvu jednog ili nekoliko lica.

Očekujem od svih Vas podršku i puno povjerenje novom glavnom imamu Sabahudin ef. Ćemanu. Svi poslovi Zajednice moraju se izvršavati institucionalno, isključivo kroz Zajednicu. Posebno osjetljivo pitanje, o kojem ćemo posebno povesti računa jeste neselektivan dolazak imamskog kadra na ovo područje. Želim poručiti svim imamima koji privatnim linijama dolaze na ovo područje da neće moći dobiti našu saglasnost – dekret i da ćemo u tome biti principijelni ne praveći izuzetke.

Svako od nas treba da jednostavno radi dio posla za koji je zadužen i za koji je odgovoran kako  onima koji su mu to povjerili, tako i Dragom Bogu.

U to ime Vas još jednom selamim želeći uspjeh u daljem radu ove skupštineˮ.

Nakon ovog obraćanja uz učenje tekbira uručeni su dekreti oblasnim imamima: Azem ef. Efendiri, Tajib ef. Pašanbegoviću, Ismet ef. Zejniloviću, Senad ef. Agiću, Sabahudin ef. Ćemanu, Muaz ef. Redžiću, Muris ef. Neimarliji, kao i dekret novom glavnom imamu Sabahudin ef. Ćemanu. Na početku popodnevne radne sjednice uručeni su i dekreti određenom broju  imama koji zajedno sa džematima u kojima djeluju ispunjavaju potrebne uslove. Predstavljanjem rada svih džemata od strane njihovih imama i delegata, te završnom riječju Mirsad ef., i dovom koju je proučio Azem ef.,, uspješno je završena ova redovna sjednica Skupštine IZ-e. Nakon završetka sjednice u bratskoj atmosferi se pristupilo čestitanju novoizabranim.