A+ A A-

Dr. Karić dobitnik priznanja „M.S. Serdarević“

U petak 25. maja 2012. godine u Hotelu „Zenica“ u Zenici organizirana je svečanost dodjele priznanja i nagrade „Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević“ akademiku Enesu Kariću.

Priznanje i nagradu „Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević“ ustanovio je muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović. Ovo priznanje i nagrada dodjeljuje se jednom godišnje za doprinos u razvoju naučne misli u Islamskoj zajednici, domaćim i stranim, fizičkim i pravnim licima.

Priznanje ''Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević'' ustanovljeno je prije tri godine. Ovo priznanje dosada je dodijeljeno dr. Nusretu Isanoviću (2009.), hfz. dr. Halil ef. Mehtiću (2010.) i muftiji zagrebačkom Ševki ef. Omerbašiću (2011.).

enes-karic-msss-2012-1

Komisija za dodjelu priznanja i nagrade „Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević“ u sastavu: muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, predsjednik, dekan IPF u Zenici dr. Zuhdija Adilović, predsjednik MIZ Zenica gosp. Muhamed Begagić i glavni imam mr. Jakub ef. Salkica, na sjednici održanoj u Zenici, 18. maja 2012. godine, donijela je Odluku da se ovogodišnje priznanje i nagrada ''Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević'' dodijeli akademiku Enesu Kariću.

Akademik Enes Karić rođen je 16. maja 1958. godine u Travniku. Gazi Husrev-begovu medresu završio je 1978. godine, a potom se iste godine upisao na Fakultet političkih nauka i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Na Fakultetu islamskih nauka diplomirao je 1981., a na Fakultetu političkih nauka 1982. godine.

Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu magistrirao je 1986., a 1989. godine doktorirao je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Na fakultetu islamskih nauka izabran je za asistenta 1981. godine na predmetu Tefsir (tumačenje Kur’ana). Godine 1986. izabran je za predavača na istom predmetu, a potom 1989. i za docenta. Godine 1991. biran je za vanrednog profesora tefsira. Godine 1999. biran je u zvanje redovnog profesora na Fakultetu islamskih nauka, na predmetu Tefsir (tumačenje Kur’ana).

U periodu 1976.-1977. bio je glavni i odgovorni urednik Zemzema, zatim 1989.-1990. glavni i odgovorni urednik Islamske misli. Bio je član redakcije Zbornika Fakulteta islamskih nauka, Muslimanskoga glasa i Ljiljana.

U periodu od 1984. do danas objavljivao je rasprave, prijevode (sa arapskog i engleskog), eseje, polemike i prikaze knjiga u sljedećim sarajevskim, zagrebačkim i beogradskim listovima i časopisima: „Islamska misao“, „Dijalog“, „Život“, „Kulturni radnik“, „Filozofska istraživanja“, „Kulture istoka“, „Znakovi vremena“, „Glasnik VIS-a“, „Takvim“, „Lica“, „Izraz“, „Muallim“, „Oslobođenje“, „Dnevni avaz“, „Erazmus“, „Slovo“…..

Boravio je više puta na specijalizacijama na Univerzitetu Al-Azhar, Kairskom univerzitetu, zatim na Univerzitetu Yale (SAD) i Oksford (Velika Britanija).

Član je Savjeta Fondacije za očuvanje rukopisnog naslijeđa islama (Al-Furqan) u Londonu.

Član je Savjeta časopisa Islamic Studies (Pakistan), kao i Savjeta časopisa American Journal of Social Sciences (Herndon, SAD).

Aktivni je član Kraljevske akademije nauka „Ahlul-Bejt“ u Ammanu, Jordan.

U periodu 1994.-1996. bio je minister za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi R BiH.

Učestvovao je na mnogim simpozijima posvećenim filozofiji, hermeneutičkim (tefsirskim) istraživanjima, povijesti tumačenja svetih tekstova (a posebno Kur’ana), globalizaciji, i sl.

Predsjednik Upravnog odbora Filozofskog fakulteta u Sarajevu bio je od 2000. do 2004. godine. Akademske 2002/2003. kao i akademske 2003/2004. predavao je predmet „Kultura islama“ na Univerzitetu u Ljubljani. U periodu od 2003. do 2007. godine obavljao je dužnost dekana Fakulteta islamskih nauka. Saradnik je na postdiplomskim studijama na Filozofskom, Islamskom i Pravnom fakultetu. Sada radi kao redovni profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Dug je spisak autorskih djela akademika Enesa Karića, a posebno su popularna njegova dva djela, radi se o romanima „Pjesme divljih ptica“ i „Jevrejsko groblje“.

Akademik Karić posebno se bavi svojom užom oblašću, poviješću tumačenja Kur’ana i metodologijom tumačenja Kur’ana.

Gore navedeno opredjelilo je komisiju da odluči da se priznanje i nagrada „Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević“ za 2012. godinu dodijeli  akademiku Enesu Kariću.

Pored svečanosti dodjele priznanja „Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević“, u okviru Manifestacije „Dani Muhameda Seid ef. Serdarevića“ upriličeno je i nekoliko drugih sadržaja, od kojih svakako treba istaći: mektebski čas o Muhamedu Seid ef. Serdareviću koji su u subotu 26. maja održali muallimi u 72 mekteba Medžlisa Islamske zajednice Zenica, a istog dana upriličena je i posjeta mezaru Muhameda Seid ef. Serdarevića na Musali u Zenici i učenje dove, te učenje hatma-dove i tevhida u Sultan Ahmedovoj džamiji u Zenici.

  • 0101