A+ A A-

Susret sa zelenom rijekom – Bugojno-Mostar

Nakon provedenog takmičenja u znanju, stečenom na mektebskoj nastavi, Medžlis IZ Bugojno je za sve učesnike u takmičenju (72 polaznika) i njihove muallime organizirao jednodnevnu ekskurziju u Mostar.

eks-bugu-most-05-2012-1

Iako vrijeme nije bilo naklonjeno pretjeranom uživanju u čarima krševite Hercegovine, to nije nimalo spriječilo radost i zadovoljstvo svih učesnika. U prijatnom ćaskanju i veselom raspoloženju, polaznici i muallimi su obišli restaurirani kompleks Tekije na Buni, pri čemu nisu krili oduševljenje novom ruhu Tekije. Prigodnu besjedu o historijatu i znamenitostima Tekije i islamske arhitekture općenito, održao je Vehid ef. Arnaut.

Nakon Tekije slijedio je obilazak starog jezgra grada na Neretvi, fotografisanje za uspomenu, kratka stanka za kahvu ili sladoled i nezaboravno uživanje u zelenilu rijeke. Neki su imali sreće da vide i skok sa starog mosta, što iznova mami uzdah i oduševljenje.

Pored topline prirodnog ambijenta, ljudska toplina je ono što ide u nezaborav, a takva se toplina osjetila na licima osoblja, učenika i učenica Karađoz begove medrese. Sa osmjehom su servirali ručak, upoznali polaznike sa Medresom, a riječi dobrodošlice direktora Seid ef. Eminovića još će se dugo pamtiti.

Zajedničko druženje je okončano namazom i dovom za još ovakvih susreta i druženja.

Koristimo još jednom priliku da se zahvalimo prijateljima na podršci, srdačnosti i susretljivosti, a našim polaznicima mnogo uspjeha u učenju i vladanju.             

A.V.

  • 0101