A+ A A-

Režimske snage nastavljaju prolijevati krv širom Sirije

rat-sirijaU posljednjem valu sukoba i napada poginule su 43 osobe.

U Dejruz Zuru, stanovništvo se okupilo kako bi dočekalo UN-ove posmatrače. Međutim, naočigled posmatrača, vladine su snage mecima zasule okupljene građane. Asadove snage nisu prezale od napada ni u drugim dijelovima zemlje, a u eksploziji koja se dogodila u jednom restoranu u Damasku poginulo je pet osoba.

Dok se napadi i sukobi širom zemlje nastavljaju, UN-ovi posmatrači su posredovali u razmjeni između Asadovih snaga i opozicije u blizini Idliba. Dvojica zarobljenih opozicionih boraca zamijenjena su za oštećen tenk.

U razmjeni vatre između sukobljenih strana u blizini Idliba našao se i jedan turski vozač kamiona. Uspio je neozlijeđen izbjeći vatrenu liniju, a na njegovom su vozilu ostali tragovi 36 metaka.

S druge strane zemlje, u Halepu, oteto je 13 libanskih državljana. Njihovi rođaci su u protestima u Bejrutu blokirali ulice, praveći zapaljenim gumama od automobila barikade. Lider Hizbulaha, Hasan Nasralah pozvao je porodice otetih Libanaca na mir i strpljenje.

Palestinski pisac Salame Kaile, koji je proveo neko vrijeme u sirijskim zatvorima ocijenio je situaciju u zemlji "paklenom".

(Anadolija)