A+ A A-

Proljetni susret i druženje mladih u Sisku

Nakon Izborne skupštine Omladinskog kluba Medžlisa IZ-e Sisak protekli mjesec, novoformirani odbor OKM-a krenuo je u realizaciju svojih programskih zadataka i ciljeva, a to je iniciranje i organiziranje sadržaja i aktivnosti za mlade putem kojih bi se promovirale pozitivne vrijednosti i afirmirao identitet mladih muslimana. Da su članovi novog odbora OKM-a Medžlisa IZ-e Sisak zaista ambiciozni, zreli i puni elana i želje za radom pokazalo je druženje i susret mladih pod nazivamo „Dan omladinskog druženja“ koje je održano u nedjelju, 20. svibnja 2012. na gradskom izletištu Zibel kada se okupilo 50-ak omladinaca te nekoliko mladih bračnih parova bolje reći „veterana omladinskog kluba“ koji su tu bili kao potpora omladincima. Pod susretom mladih mislimo na dolazak omladine iz zagrebačkog OKM-a na čelu sa agilnim Mirzom ef. Mešićem, koje smo sa zadovoljstvom ugostili te imali prijatno i zanimljivo druženje. Druženje mladih je održano u dva dijela. Prvi dio je bio na Zibelu, prelijepom i rekreativnom gradskom izletištu gdje su se mladi sastali nakon klanjanja podne-namaza u Medžlisu te pripremali „džematski“ (zajednički) roštilj uz neizbježnu kahvu „odmarušu“ i „eglenušu“. I dok su se jedni zabavljali uz loptu (odbojka, košarka, nogomet), drugi su ispijali kahvu i razmjenjivali mišljenja, a neki su bili vrijedni te pripremali roštilj za brojni džemat od 50- ak omladinaca. Ovo druženje bi se moglo nazvati „multigeneracijsko druženje“ jer tog dana na Zibelu je bilo nekoliko generacija; od djece mladih bračnih parova koji su nekada bili aktivisti sisačkog OKM-a, do srednjoškolaca i tinejdžera pa sve do „ovih između“-zrelih za ženižbu i udaju, a starih za tinejdžerstvo. Iako su generacijske razlike evidentne, to nije smetalo da svi zajedno budemo na istom mjestu u isto vrijeme i da nas povezuje jedno te isto, a to je čvrsta vjera u jednog Boga, ljubav prema Stvoritelju te radost života u svojoj vjeri i ponosni nosioci svoga bogatog identiteta.

om-dr-sis-05-2012-1

Specijalitet dana svakako je bila janjetina odnosno kurban kojeg je „u zadnji tren“ Božijom voljom za hajr mladih posvetila jedna anonimna dobra žena, a u kojoj su svi slasno uživali što dokazuje da je „nestala“ za 15-ak minuta. U jednom trenutku uživanja u bogatom meniju, mogla se čuti jedna riječ, a to je: „ima li kruha“ kojeg je zaista nestalo, ali ubrzo je naš Almin koji se uvijek brine hoće li svega biti dosta, pobrinuo za 10- ak  minuta i dobavio nam kruh.

om-dr-sis-05-2012-2

Nakon opuštajućeg, rekreativnog ali i gurmanskog druženja na Zibelu, nastavak je slijedio u sisačkom Medžlisu gdje su se mladi okupili na ikindiji-namazu i time ispunili mesdžid, a zatim na spratu Medžlisa u tijesnim prostorijama Omladinskog Kluba nastavili druženje koje su popunili vrlo korisnim i zanimljivim predavanjima naši dragi imami, Alem ef. Crnkić i Mirza ef. Mešić. Kroz njihove riječi i savjete, mogla se uočiti iskrena želja da mi mladi budemo ponosni muslimani koji će se čuvati grijeha današnjice i biti spremni odoliti na sva iskušenja i izazove,a sve zarad ljepše i sretnije budućnosti koju želimo uz Božiju milost i uputu. Njihove poučne priče iz vlastitog života i iskustva, došle su nam kao putokaz i svjetlo koje nam govori da ako ostavimo nešto zabranjeno radi našeg Gospodara i Stvoritelja, Uzvišeni će nam u zamjenu dati nešto mnogo bolje i ljepše u životu.

Bila je zanimljiva i prigodna radionica kada su nam podijeljeni listići na kojima je pisao jedan ili dva hadisa koje bi pročitali pred svima, a onda bi naši imami dali komentar i tumačenje istih.

om-dr-sis-05-2012-3

Naše sijelo i druženje završeno je sa akšamom ali i sa željom da se nastavimo družiti i sastajati u ime našeg Gospodara , a  sve u cilju očuvanja islamskog identiteta te boljeg povezivanja i sklapanja prijateljstava koja bi rezultirala i budućim brakom što je najljepši plod ovakvih druženja.

Molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da iz ovih druženja proizađe hajr i da nas bude sve više te da Uzvišeni bude s nama zadovoljan i da nam bude na pomoći.

Nermina H.