A+ A A-

Zildžić i Bušatlić na udaru srpskih medija

Na poziv Vjerskoprosvjetne službe Mešihata Islamske Zajednice u Crnoj Gori, profesor islamske teologije Abdusamed Nasuf Bušatlić i višestruki svjetski i evropski prvak u kickboxu Salko Zildžić, početkom mjeseca maja, upriličili su predavanja u nekoliko gradova Crne Gore. Održane su tribine na temu ''Živi u islamu, islam će živjeti u tebi.'' Goste je uz srdačnu dobrodošlicu i zahvalnost primio i reis Crne Gore Rifat ef. Fejzić.

Inače, tribine su bile toliko posjećene da su mnogi posjetioci bili uskraćeni za mjesto. Predavanja su medijski propraćena od strane lokalnih televizija: TV SUN televizija Bijelo Polje, APR televizija Rožaje i drugih. Prilozi su bili emitirani u udarnim terminima informativnih emisija. O ovom su skupu afirmativno pisale i dnevne novine „Vijesti“.

Razlog za pisanje ovog teksta je, međutim, nešto sasvim drugo!

Sal-zil-abd-busat-05-2012-1

Salko Zildžić i Abdusamed Bušatlić na zajedničkoj fotografiji (u sredini)

Naime, iz čista mira, ničim izazvani, neki srpski mediji su  sredinom mjeseca maja počeli klevetati uvaženog profesora islamske teologije Abdusameda Bušatlića da je, navodno, bio u skopskom selu Kondovo, da je tamo leglo terorizma, navodeći tom prilikom još niz drugih gnusnih laži i neistina.

S tim nečasnim radnjama prvo je počelo internet glasilo 'Glas Srpske' koje je objavilo naslov 'Baza mudžahedina iz BiH u skopskom selu Kondovo', prilikom čega je postavljena neka fotografija propraćena nazivom 'Bušatlić i makedonske vehabije'.

Beskrupulozne medije koji su ovu laž  prenosili nije zanimalo to što profesor Bušatlić, kako se ispostavilo, nikada nije bio u tom selu, niti zna gdje se to selo nalazi!

Fotografija na kojoj je profesor Bušatlić u društvu sportiste Zildžića i još nekih osoba nastala je u Crnoj Gori, mjestu Gusinju, na Alipašinom izvoru  gdje su Zildžić i Bušatlić bili u društvu svojih domaćina - Plavljana! Radi toga bi ovo teško kršenje novinarske etike plasiranjem totalnih neistina u javnosti moglo dobiti i sudski epilog.

Zildžić i Bušatlić su, nakon klevete od strane srpskih medija, napisali demante čije su dijelove  21. maja 2012. godine objavile internet novine 'Kurir'.

Višestruki  svjetski i evropski prvak u kickboxu, Salko Zildžić, bio je jako povrijeđen klevetom koja je iznesena na njegov račun, pa je u demantu koji je spomenutim medijima poslao kazao: ,,U tekstu 'Baza mudžahedina iz BiH u skopskom selu Kondovo' objavljenom 14. maja 2012. godine, objavili ste fotografiju na kojoj se pored pet fotografisanih osoba, nalazim i ja.

Na fotografiji se pored mene nalaze profesor teologije Abdussamed Bušatlić, imam Sultanija džamije u Plavu Sead Jasavić, Abdulmedžid Nezo iz Zenice i još dvojica domaćina koji su se tih dana družili sa nama, a čijih se imena ne sjećam, ali znam i siguran sam - da niko od nas nije iz Makedonije! Niti mi sebe determiniramo kao 'vehabije'. Objavljenom fotografijom, koja je nastala 2009. godine na Ali-pašinom izvoru u Crnoj Gori, i dovodeći je u vezu sa tekstom , moje ime i lik pogrešno ste predstavili javnosti i doveli u vezu sa događajima i ljudima iz spomenutog teksta.

Da šteta bude još veća Vi ste gospodo uzrok greške Vaših kolega iz lista Kurir koji su otišli korak dalje od Vas te tako prenoseći vašu objavu i prethodno objavljenu sliku istu potpisali nazivom 'Abdusamed Bušatlić i makedonske vehabije' čime su još više narušili moj ugled, a duboko sam ubijeđen i ugled ostalih čestitih ljudi na slici!''

Zildžić dalje navodi: ,,Kao što sam već napomenuo, fotografija je nastala 2009. godine od kada je dostupna na Facebook-u. Prilikom jednog predavanja, kao uspješan sportista, te selektor kick boxing reprezentacije Bosne i Hercegovine mladim ljudima sam govorio o islamu i načinu kako sam našao svoj put u ovu plemenitu vjeru , vjeru nenasilja i dobrote svakom onome ko sebi  i drugima želi dobro.

Upotrebom naše zajedničke fotografije očigledno imate za cilj da pored uvaženog profesora u javnom prostoru BiH i Srbije ocrnite i ostale njegove poznanike ili učesnike u sličnim projektima .Ovom prilikom želim istaći da je slika zlonamjerno upotrijebljena i potpuno neprimjerena tekstu kojeg prati, dok će o neistinama u tekstu svoj demant ako Bog da poslati uvaženi profesor Bušatlić. Molim Vas da moje reagiranje objavite u narednom broju Vaše novine kao i internet portalu ili ću biti primoran pravdu potražiti na sudu.''

Mediji su išli dalje u montiranju neistinitih vijesti pa je u 'Večernjim novostima', 17. maja 2012. godine, objavljen tekst pod naslovom "Albanski teroristi plaše svet", koji potpisuje izvjesni B. Subašić. U tom se tekstu, između ostalog, citira i izjava Dževada Galijaševića koji u kontekstu priče o nekakvim međunarodnim centrima za obuku sirijskih pobunjenika spominje i Bušatlićevo ime.

U tekstu stoji: ,,Teroriste za rat u Siriji uveliko obučavaju instruktori iz OVK, ali i islamski ekstremisti iz BiH - kaže Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma. - Centri za obuku nalaze se u starim logorima OVK i kasarnama Kosovskog zaštitnog korpusa, a ima ih i u Makedoniji. Tamo je snimljen Abdusamed Bušatlić, bivši pripadnik jedinice 'El mudžahedin' i jedan od vođa vehabijskog pokreta u BiH.''

Profesor Abdusamed Bušatlić je u vezi ovoga teksta izjavio: ,,Sa gnušanjem odbacujem laž i klevetu koju je iznio dokazani islamofob Galijašević i izjavljujem sljedeće -Pošto su prije vas, 'Glas Srpske' i 'Kurir' objavili tekst u kojem se ciljano, na najbrutalniji način i monstruoznim konstrukcijama od strane još jednog islamofoba, Milovana Drecuna, atakuje na moju ličnost kako bi me se po svaku cijenu povezalo sa ekstremizom i terorizmom, Galijaševićeva 'ekspertiza' o obučavanju terorista samo je nastavak te hajke i pokušaja povezivanja uglednih Bošnjaka sa terorizmom, te proglašavanje Bosne i Hercegovine bazom terorizma i nestabilnom i nesigurnom zonom.''

U svom demantu Bušatlić dalje navodi: ,,Iz svega navedenog jasno se vidi da je cilj ovakvih pisanja da mene kao bošnjačkog intelektualca, profesora islamske teologije, autora više priznatih kapitalnih djela, čiji je rad potpuno legalan, transparentan i društveno koristan, na najbrutalniji način stigmatizira i kompromituje u javnosti.

Fabrikovana i prljava propaganda koja na ovaj način dobija prostor u vašim medijima, već je prepoznata, kako kod domaćih tako i kod međunarodnih naučnih i intelektualnih krugova, kao najezda šovinizma i ksenofobije, čime je već odavno izgubila svaki kredibilitet. Zato je u najmanju ruku čudno da vaš list, koji pledira da se svrsta u red slobodnih i nezavisnih medija, a to, između ostalog, podrazumijeva i nepristrasnost i provjeravanje informacija, daje prostora kojekakvim 'galijaševićima' i 'drecunima' koji su široj javnosti poznati po islamofobiji, šovinizmu i govoru mržnje.''

Na kraju pisma Bušatlić kaže: ,, Zahtijevam da objavite ovaj moj demant o vašim netačnim podacima i gnusnoj laži i kleveti koju je na mene iznio islamofob Dževad Galijašević, a koju ste vi objavili u vašem listu i u citiranom tekstu. Zahtijevam također da se moj demant objavi na stranici na kojoj ste objavili tekst "Albanski teroristi plaše svet" i da mi se u istom glasilu izvinete zbog teških optužbi i opasne klevete koju ste iznijeli na mene. U suprotnom, bit ću prisiljen svoje pravo zaštiti putem suda!''

Ovakvi napadi na ličnosti koji su samo još jedni u nizu napada kojih smo svjedoci u proteklih nekoliko godina umnogome zabrinjavaju pripadnike bošnjačkog naroda. Tim više što su to mahom napadi na sposobne muslimane Bošnjake koji su društveno veoma korisne i važne ličnosti, ali im je jedina ''mahana'' što ne pristaju na mazohističku inferiornost koju im pokušavaju nametnuti dugogodišnji neprijatelji islama i bošnjaštva.

Naivno bi bilo vjerovati, kako neki nastoje prikazati, da se uzrok ovakvih medijskih napada na ličnosti krije samo u jednostavnoj novinarskoj pohlepi za senzacionalizmom na uštrb novinarske etike.  

Mersada Nuruddina Agović