A+ A A-

Osuda napada na vlaseničkog imama

muftija-kavazovic-husein-izdDana 18.5.2012. godine, u vrijeme ezana za jaciju namaz, Hajrija džamija u Vlasenici i glavni imam Medžlisa Vlasenica bili su meta novog nacionalističkog napada. Tim povodom saopćenjem za javnost oglasio se i tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović. U saopćenju stoji:

- Svjedoci smo da je na području Vlasenice, u posljednjih nekoliko mjeseci, zabilježeno više napada i uznemiravanja muslimana od strane srpskih nacionalista. Posljednji takav slučaj desio se u centru Vlasenice, gdje je oskrnavljena Hajrija džamija, pokušajem nasilnog ulaska u harem i objekat džamije. Tom prilikom je ispoljen bijes, mržnja i uvrede kakve Vlaseničani u poslijeratnom periodu ne pamte. Na koncu je, uz uvrede i prijetnje, pokušan i fizički napad na glavnog imama, Nurdin-ef. Grahića. Teže posljedice ovog napada spriječila je intervencija policije.

Ovim putem, najoštrije osuđujemo napad na Hajrija džamiju i glavnog imama u Vlasenici, te pozivamo nadležne organe da sankcioniraju odgovorne.

Apeliramo na sve naše džematlije u Vlasenici da ostanu mirni i da ih instruirana zaplašivanja ne uzdrmaju, da izdrže orkestrirane i sve češće napade, te da ustraju u povratku.

Tražimo od nadležnih policijskih institucija da uvedu cjelodnevnu policijsku zaštitu objekta Hajrija džamije u Vlasenici i pojačanu kontrolu oko ostalih vjerskih objekata na području Općine Vlasenica.

Tražimo od svih relevantnih institucija u BiH da ozbiljno shvate probleme sa kojima se susreću povratnici u Vlasenici, te da osmisle posebne programe koji bi promovirali toleranciju i suživot, s ciljem da se ublaži naglašeni srpski nacionalizam u ovom gradu, kaže se na kraju saopćenja muftije Kavazovića.