A+ A A-

Ispraćena 336. generacije maturanata Behram-begove medrese

Behram-begova medresa u Tuzli, jedna od najstarijih obrazovnih institucija u BiH, ove godine izvela je 336. generaciju maturanata. Njih ukupno 99, od čega 49 maturantica ženske medrese, zajedno su sa svojim profesorima i rodbinom obilježili završetak srednjoškolskog obrazovanja.

akademija-bbm-tuz-2012-1

- U čast ispraćaja maturanata priredili smo niz manifestacija, a među njima su Dan Medrese, svečana šetnja maturanta, organizovana je promocija knjige dr. Omera Nakičevića pod nazivom „hafiz Omer Mušić – život i djelo“, a završna manifestacija je svečana maturska akademija. Generacija koju ispraćamo broji 99 učenika, inače to je simbolični broj u islamu jer je 99 lijepih Božijih imena, tako da se ova generacija učenika povezala sa tom simbolikom i uprava ta tema se prožima kroz sve što smo ogranizovali za maturante, kazala je profesorica bosanskog jezika Emina Hatunić.

Učenik generacije je Muamer Seljubac, dok je najbolja među učenicama Zerina Čičkušić.

Fatima Mehanović, maturantica Medrese povodom završetka školovanja je kazala:

- Još nekoliko dana sam učenica sam IVd razreda u Medresi. Ovu rečenicu govorim i sa radošću i sa tugom. Radost jer sam svjesna da uspješno zatvaram još jedan krug u svom životu. Krug kojem ću se uvijek rado vraćati, a tuga, tuga zbog činjenice da su tu sagrađeni najljepši trenuci u mom životu. Kada sam tek stigla u Medresu dani su mi izgledali kao vječnost, i mislila sam da nikada neće doći kraj. Nedostajali su mi roditelji, iako sam ih mogla vidjeti kad god bih poželjela. Sve mi je bilo novo. I mislila sam da se nikada neću uklopiti u internatski stil življenja. No, hvala Bogu, nije mi mnogo trebalo, jer moj brat Muhamed je bio treći razred, i kad god mi je bila potrebna utjeha, mogla sam je pronaći u njemu. Naravno, stekla sam i nove prijatelje, ljubavi i gradila najljepšu priču svog života, prisjeća se Fatima.

Poput Fatime i druge učenice su kazale da su se tokom školovanja najviše radovala odlasku u džamiju, obavljanju molitve, ali i učešću u brojnim vannastavnim aktivnostima.

- Najviše sam voljela pripreme za nastup na svečanim akademijama koje organizuje naša škola. Tad sam znala da imam mnogo obaveza. Četiri godine su prošle veoma brzo i sada, kad se polako zatvara i ovaj krug, mogu reći da sam ponosna što sam hodila ovom stazom. Ovo je staza koja vodi do Svevišnjeg. I svi oni koji žele da osjete veliku sreću, da pronađu nove prijatelje, da pronađu nekog svog saputnika, da osjete milost Svevišnjeg, neka upišu Medresu. Medresa je, zaista, jedna posebna i drugačija škola od svih ostalih, kazala je Mehanović za portal tuzlarije.net.

Tuzlanske medreslije, većina njih, u budućnosti planiraju da studiraju na bh. univerzitetima. Ustanova u kojoj su proveli svoje najljepše dane kvalitetnim odgojno-obrazovnim komponentama svakako će im biti najbolji saveznik na putu ka realizaciji tih želja.

S.P.

Tekst: www.tuzlarije.net

Foto: M.Kovač

  • IMG_7589IMG_7589