A+ A A-

Muftija tuzlanski o zajedničkom kandidatu za načelnika Srebrenice

muftija-kavazovic-husein-izdTuzla, 20. maj 2012. - Povodom jednostranog licitiranja o imenu zajedničkog bošnjačkog kandidata na lokalnim izborima za načelnika općine Srebrenica, muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Uzimajući u obzir okolnosti koje vladaju u Srebrenici te činjenicu da bošnjačka populacija sa stalnim mjestom boravka predstavlja manjinu u ovom gradu, a posebno cijeneći važnost poduzetih napora da se broj Bošnjaka koji bi imali pravo glasa na predstojećim izborima poveća, iznenađen sam ishitrenim i jednostranim isticanjem kandidata jedne političke opcije kao zajedničkog bošnjačkog kandidata na lokalnim izborima za načelnika općine Srebrenica. Čvrsto sam ubjeđen da je u postojećim okolnostima nužan najširi konsenzus svih relevantnih bošnjačkih političkih i društvenih faktora. U tom kontekstu, ohrabren sam osobnim stavom gospodina Ćamila Durakovića koji je naglasio da je spreman prihvatiti odluku ili dogovor četiri stranke ma kakav on bio.

Apeliram na političke lidere da dosadašnji stepen saglasnosti ne upropaštavaju jednostranim i ishitrenim potezima te da založe sve raspoložive resurse na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, kako kroz zakonodavna tako i kroz upravna tijela, da se dođe do najvažnijeg cilja, tj. registracije ljudi koji bi mogli odlučiti o sudbini Srebrenice. Podrška političkih lidera i državnog aparata trebala bi biti samo djelotvoran servis da se taj cilj postigne. Isti bi trebali osluhnuti i glas nevladinog sektora koji izražava u velikoj mjeri i glas naroda, ističe se u saopćenju muftije tuzlanskog Huseina ef. Kavazovića.