A+ A A-

Obnova Ferhadije treba biti briga šire društvene zajednice

Rekonstrukcija džamije Ferhadija u Banjoj Luci mora biti briga šire društvene zajednice,a porazno je da su na tom planu zakazali neki organi vlasti, i mislim da je vrijeme da se ponovo svi aktiviramo, rekao je na današnjem sastanku sa muftijom banjalučkim Edhemom Čamdžićem i predstavnicima Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denis Bećirović.

Denis Becirovic-parlament1

Čamdžić se zahvalio Bećiroviću na upriličenom sastanku i kazao da je veoma zadovoljstvo što u Parlamentu BiH može govoriti o procesu obnove džamije Ferhadije, saopštio je Parlament BiH.

Prema njegovim riječima, gradnja banjalučke Ferhadije je način da se u fokus interesa ponovo vrati i ono što se desilo u nedavnoj prošlosti ali i potvrdi stvarni multietnički karakter BiH.

"Zbog toga ovaj veliki zahvat izaziva veliko zanimanje, a na gradilištu Ferhadije stalno se okupljaju eksperti i građevinci iz cijelog svijeta kako bi prisustvovali obnovi po najsavremenijim evropskim standardima i strogim kriterijima Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO)", kazao je Čamdžić.

(Onasa)